Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенку дадуть три дні на розпуск парламенту?

Конституційний Суд схиляється до того, щоб визнати незаконною постанову Верховної Ради про призначення виборів президента на 25 жовтня. Також, за умови, якщо КС дасть позитивну відповідь на запит Віктора Ющенка щодо того, чи зобов'язана нова коаліція вносити подання на прем'єра, у Президента буде три дні на розпуск парламенту. Про це повідомила «Українська правда» з посиланням на газету "Сєгодня".


"Минулого тижня у четвер глава КС Андрій Стрижак приїжджав на Банкову, щоб поінформувати Президента про майбутні рішення. Швидше за все, КС ухвалить, що президентські вибори повинні пройти 17 січня", - повідомило не назване джерело газети «Сєгодня» в секретаріаті Президента.

Видання відзначає, що виходячи з дати виборів 25 жовтня, у президента залишається три дні, щоб оголосити про розпуск парламенту. Але для цього потрібно, щоб КС виніс позитивний вердикт по запиту Віктора Ющенка щодо того, чи зобов'язана нова коаліція вносити подання на прем'єра. Якщо це станеться, у президента з'явиться формальна підстава для указу про розпуск, пояснює видання.

Разом з тим, за інформацією джерела в секретаріаті, рішення з питання обов'язковості внесення кандидатури прем'єра новою коаліцією буде негативним.

"Підстав для розпуску парламенту в Ющенка усе ще немає. І з'являться вони тільки в тому випадку, якщо союзником Президента стане потужна політична сила", - пояснює політолог Володимир Фесенко.

Раніше припускалося, що Партія регіонів може допомогти Президенту з розпуском парламенту, блокуючи його роботу протягом місяця. Однак тепер, схоже, "Регіони" не збираються допомагати. "А який сенс у блокуванні? Ми переконані, що в президента є право розпуску парламенту ще з жовтня, інша справа, як він їм скористався", - сказало джерело, близьке до глави Партії регіонів. "Ющенко може в будь-який момент відновити дію свого жовтневого указу без усяких рішень КС", - додав співрозмовник газети.

Коментую очікування секретаріату президента з приводу рішення КС, джерело в Партії регіонів відзначило, що "на Банковій видають бажане за дійсне". "З поведінки Ющенка в останні тижні видно, що він уже задумується над тим, що буде робити після 28 грудня. Саме 28 грудня, за нашими підрахунками, відбудеться інавгурація нового президента. Адже президент Віктор Янукович повинен же привітати країну з Новим 2010-м", - пояснив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ