Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Ювілейний концерт до 100-ліття з дня народження відомого балетмейстера Павла Вірського у Оперному сьогодні пройде з козацькими танцями

Сьогодні, 13 листопада у Львівській опері відбудеться ювілейний концерт з нагоди 70-ї річниці з дня заснування Ансамблю Танцю України імені Павла Вірського та 100-літнього ювілею Павла Вірського. Про це йшлося на прес-конференції щодо проведення ювілейного концерту.
У програмі концерту передбачається козацький жартівливий танець «Повзунець», хореографічна композиція «Україно, моя Україно», циганський таганець, волинські візерунки, бойові ігри та танці запорізького війська гетьмана Богдана Хмельницького, а також хореографічна сюїта «Карпати», український танок з бубнами, хореографічна картинка із старовинного українського театру ляльок. Завершиться концерт традиційним танцем «Гопак» у виконанні всього складу ансамблю, за постановкою Павла Вірського.
Основною метою діяльності Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського є збирання, вивчення та збереження національних традицій, звичаїв та обрядів українського народу, створення на цій основі народних танців та нових хореографічних мініатюр і великих полотен із минулого та сучасного життя українців.
Початкові джерела створення ансамблю відносять до червня 1937 року. Відомі балетмейстери Павло Вірський та Микола Болотов вперше в Україні об'єднали навколо себе хореографічний колектив народного танцю, який у 1940 році був реорганізований в ансамбль пісні і танцю України.
У жовтні 1951 року, після Декади українського мистецтва і літератури у Москві, він був знову реорганізований у Державний ансамбль танцю України.
Організатором і беззмінним керівником ансамблю з 1955 до 1975 роїш був народний артист СРСР, Лауреат Державної премії СРСР, Лауреат Державної премії України ім. Т.Шевчеика - Павло Вірський.
З 1980 року ансамбль очолив народний артист України, Лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка - Мирослав Вантух. За цей час було створено нові хореографічні твори, що увійшли до золотої скарбниці української народної хореографії: "Український танець з бубнами", "В мирі та злагоді", "Україно, моя Україно", український ліричний танець "Літа молодії", "Карпати", "Волинська полька", "Гуцулка" та інші, що поновили репертуар ансамблю. Під керівництвом Мирослава Вантуха із творчого доробку Павла Вірського поновлено більше 10 номерів програми.
У 1959 році ансамбль був нагороджений Почесною грамотою Всесвітньої Ради Миру. У цьому ж році за заслуги у розвитку українського хореографічного мистецтва колективу було присвоєно почесне звання "заслужений", а у 1971 році за високу виконавську майстерність -"академічний". У 1987 році колектив нагороджений орденом Дружби народів.
Колектив побував більше ніж у 60 країнах світу, зокрема: у В'єтнамі, Кореї, Китаї, Кубі, Австрії. Англії. Канаді, США, Бельгії, Франції, Іспанії, Італії, Греції, Бразилії, Аргентині, Венесуелі, Португалії, Швейцарії, Данії, Андоррі, Японії та інших, де демонстрував досягнення національної культури, вносив посильний внесок у розвиток світової культури.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ