Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 15 вересня в обіг вводиться банкнота номіналом 500 гривень (доповнено)

З 15 вересня Національний банк України вводить в обіг банкноту номіналом 500 гривень зразка 2006 року. Про це “Гал-info” повідомила начальник управління Національного банку у Львівській області Марія Могильницька.

Марія Могильницька розповіла, що банкноти номіналом 500 грн мають привезти у всі регіональні відділення Національного банку України. На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Григорія Сковороди, а на зворотній - будівля Києво-Могилянської академії. Банкнота виконана у змінній кольоровій гаммі, з водяними знаками і низкою нових  дуже високих ступенів захисту.
Для полегшення визначення номіналу банкнота має переважаючий колір малюнків та тонований під цей колір банкнотний папір. Папір банкноти містить локальний водяний знак – портрет Григорія Сковороди, світлий елемент водяного знака у вигляді графічного знака гривні (г) та захисну кодовану стрічку з прозорими написами.
Окремі зображення та написи на банкноті, зокрема, знак для людей з послабленим зором, мають підвищений рельєф фарби, що визначається на дотик. Застосовано також інші поліграфічні елементи захисту.
Крім елементів захисту для візуального визначення, банкнота має елементи захисту, які визначаються в ультрафіолетових та інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.
Банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року мають ознаки, які дозволяють визначити їх справжність та номінал за допомогою спеціальних ручних детекторів та настільних лічильників банкнот, а також під час перерахування на високошвидкісних сортувальних машинах.
Необхідність введення в обіг банкнот номіналом 500 гривень пов’язана з наявною тенденцією зростання грошових доходів населення внаслідок здійснення державою активної соціальної політики (зокрема, за період з 2000 по травень   2006 року середньомісячна заробітна плата збільшилася з 230 до 1003 гривень або більш як в 4 рази) та відповідним підвищенням попиту на банкноти великих номіналів, які використовуються населенням при розрахунках. Сфера використання нової банкноти може охоплювати видачу готівки через банкомати, валютно-обмінні операції, розрахунки між юридичними і фізичними особами за товари і послуги високої вартості, формування заощаджень населення тощо.
Банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року є законним платіжним засобом на території України і обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ