Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 1 квітня ціна на імпортні яблука зросте на 2,5-3,5 грн

З 1 квітня ціна на  імпортні яблука  зросте на 2,5-3,5 грн. Про це „Гал-info” повідомив фахівець  з ринкової інформації Проекту аграрного маркетингу
Як пояснили в Проекті аграрного маркетингу з 1 квітня перестає діяти знижене сезонне мито на імпорт яблук в Україну. Це значить, що ввізне мито повернеться на рівень 0,5 євро/кг замість 5% від митної вартості. Знижене мито діє в період з 1 грудня по 31 березня включно.
Фактично, для більшості ввезених яблук це означає збільшення ввізного мита в 20-30 разів, це означає, що наприкінці квітня ціна на найбільш популярні сорти яблук може зрости на 2,5-3,5 грн/кг, однак вона все-таки залишиться нижчою, ніж торік, у середньому на 15-20%. „Більшість українських виробників, які мали яблука на зберіганні, вже реалізували основні їхні обсяги, і, таким чином, завершення дії пільгового ввізного мита може вплинути на ціну якісних товарних яблук, що продаються в Україні” - зазначає фахівець.
  Як розповіли в Проекті аграрного маркетингу цей сезон був першим, коли діяли нові ввізні мита на яблука, затверджені в 2005 р. Установлення зниженого сезонного мита одразу позначилося на ціні яблук в Україні в зимовий період. Цього року яблука коштували не дорожче, ніж у минулому, притім, що ціни на інші фрукти, овочі й інші продукти харчування на свіжому ринку значно зросли. Більш того, ціни на якісні десертні яблука цієї зими були в 2-3 рази нижчі, ніж у попередні роки.
Основним постачальником яблук в Україну цього року була Польща, але значні обсяги яблук ввозилися також з Молдови, Іспанії, Італії й інших країн. На даний момент, за повідомленням фахівців Проекту аграрного маркетингу, переважна більшість яблук, які продаються на ринках України, - це імпортні яблука. Більш того, найближчим часом оптовики, найімовірніше, намагатимуться закупити великі партії імпортних яблук для того, щоб мати можливість торгувати ними в квітні-червні, до появи на ринку ранніх яблук українського виробництва.  
За оцінками фахівців Проекту, попит на яблука збережеться на досить високому рівні до кінця травня, коли на ринок почне масово надходити свіжа плодоовочева й ягідна продукція нового врожаю. Традиційно у цей період попит на яблука на внутрішньому ринку знижується.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ