Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

З 1 січня 2013 року набуде чинності Закон України «Про екстрену медичну допомогу»

22 листопада у Львівській облдержадміністрації відбулося розширене засідання обласної Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини», присвячене впровадженню на територіїї Львівської області Закону України «Про екстрену медичну допомогу». Нарада відбулась під головуванням першого заступника голови Львівської ОДА Богдана Матолича, заступника голови – керівника апарату ЛОДА Івана Груника та заступника голови Львівської обласної ради Валерія П’ятака. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Участь у засіданні також взяли голови профільних комісій обласної ради, керівники профільних управлінь ОДА, міські голови міст обласного значення, голови районних рад та райдержадміністрацій, головні лікарі центральних районних та міських лікарень.

Про існуючу мережу екстреної медичної допомоги Львівщини учасникам наради розповіла в.о. начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Ірина Микичак. Зокрема, вона зазначила, що в цій мережі задіяні 64 структурні підрозділи, 168 бригад швидкої медичної допомоги, майже 2,5 тис. медичних працівників, а також те, що минулоріч служба здійснила 607 908 виїздів за викликами населення.

Окремо Ірина Микичак зупинилась на основних питаннях та організаційних заходах, проведених в області з метою введення в дію Закону України «Про екстрену медичну допомогу», серед яких зокрема: затвердження головою ОДА «Регіонального плану модернізації та розвитку функціонування системи екстреної медичної допомоги на 2012 рік у Львівській області» та заходів з підготовки до виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу»; інвентаризація кадрових, фінансових, матерільно-технічних ресурсів служби; проведення аудиту служби швидкої медичної допомоги; визначення обґрунтованої потреби в коштах, обладнанні, транспорті, медикаментах. Вона також повідомила, що ГУОЗ ЛОДА та обласний центр екстреної медичної допомоги підписали з кожною центральною районною та міською лікарнею протоколи про забезпечення взаємодії на перехідний період та наголосила, що під час реорганізації жоден працівник не буде скорочений.

На думку в.о. начальника головного управління охорони здоров’я ЛОДА, найбільшою перевагою впровадження в Україні Закону є принцип екстериторіальності. «Зараз швидка медична допомога підпорядкована одному району не може їхати до хворого, що проживає в іншому. Після вступу в дію Закону «Про екстрену медичну допомогу» обмежень між територіями обслуговування екстренної медичної допомоги не буде. Область стане єдиним медичним простором, і допомогу хворому надаватиме та швидка, яка опиниться ближче до нього. Це зменшить час доїзду бригади до пацієнта, і відповідно покращить якість надання медичної допомоги», – розповіла Ірина Микичак.

Перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Богдан Матолич, підсумовуючи нараду, зазначив, що впровадження Закону відпрацьоване чітко по кроках, визначені терміни та виконавці. «Сьогоднішня нарада – це заключний акорд підготовчого етапу. Після того, як на сесії ЛОР затвердять проект рішення – він стане документом регіонального значення, прийнятим до виконання», – зазначив він.

Заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак також звернувся до голів районних та міських рад області з рекомендаціями наступного тижня вирішити усі питання, пов’язані із впровадженням на території Львівщини нового Закону України.

Закон України «Про екстрену медичну допомогу» вступає у дію 1 січня 2013 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ