Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

З 1 січня змінено Порядок подання звітності до Пенсійного фонду України

Пенсійний фонд України з 1 січня 2010 року запроваджує Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, який затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 № 26-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.11.2009 № 1136/17152. Про це повідомило Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

 

Звіт до органів Пенсійного фонду може подаватися:

в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 19.04.2007 № 7-7, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.04.2007 за № 436/13703 (звіт на паперових носіях не подається); на паперових носіях, завірених  підписом  керівника/страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації; на паперових  носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше десяти.

 

Електронна форма звіту до органів Пенсійного фонду може формуватися за допомогою:  АРМ Звіт страхувальника, Бест Звіт, інформаційно-телекомунікаційна система електронного документообігу ІТС «Zvitoperator» (посередник).

 

Звіт повинен подаватися в повному обсязі. В разі не подання однієї із необхідних таблиць звіт не приймається.

 

Звіт формулюється та подається роботодавцями та фізичними особами - суб’єктами підприємницької  діяльності, які використовують працю найманих працівників до органів  Пенсійного фонду не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення базового звітного періоду. Базовим звітним періодом для них є календарний місяць.

 

Звіт формулюється та подається фізичними особами - суб’єктами підприємницької  діяльності, особами, які забезпечують себе роботою самостійно до органів  Пенсійного фонду один раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним періодом. Базовим звітним періодом для них є календарний рік.

 

Облік застрахованих осіб та персоніфікований облік відомостей про суми заробітної плати (доходу) та страхових внесків на загальнообов’язкове державне  пенсійне  страхування за періоди до 1 січня  2010 року ведеться з застосуванням постанови правління Пенсійного фонду України  від 10.06.2004 № 7-6 «Про Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 10.08.2004 за № 1000/9599.

 

Звертаємо увагу, що  страхувальники зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду про зміну відомостей,  що  вносяться  до  системи  персоніфікованого  обліку,  про  застраховану  особу, за яку або на користь якої ним сплачуються страхові внески, в десятиденний строк з дня одержання цих відомостей.

 

Виконавчі органи Пенсійного фонду України до страхувальників та фізичних осіб - суб’єктів підприємницької  діяльності за   неподання,   несвоєчасне   подання,   подання  не  за встановленою  формою або  подання  недостовірних  відомостей, що використовуються  в  системі  персоніфікованого  обліку  та  іншої звітності,  передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом та накладають на посадових осіб, які вчинили правопорушення, адміністративні стягнення у порядку, визначеному законодавством за неподання, несвоєчасне   подання,   подання  не  за встановленою  формою звітності щодо страхових внесків відповідно до вимог статті 106 Закону.

 

Більш детальну інформацію з даного питання можна отримати в управліннях Пенсійного фонду України в районах, містах та районах міста Львова та на Веб сайт Пенсійного фонду України: www.pfu.gov.ua , Веб сайт Інформаційного центру Пенсійного фонду України: www.spov.com.ua .

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ