Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 1 травня ціни на всі сигарети в Україні мають збільшитися на 1,25-2 грн

Президент Віктор Ющенко підписав закон, внаслідок якого з 1 травня цього року ціни на всі сигарети мають збільшитися на 1,25-2,00 грн, – повідомила «Гал-info» координатор прес-центру Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Олександра Устінова.
Нагадаємо, що Закон «Про внесення змін до Закону України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» був прийнятий ВР у другому читанні 31 березня, «за» проголосував 241 депутат.
Ініціатори проекту сподіваються, що 5% курців кинуть свою згубну звичку – такі результати приносить подорожчання сигарет в інших країнах світу. «Підвищення акцизів на тютюн – це історичне рішення. Адже в Україні потужна міжнародна тютюнова індустрія, котрій належить 99% галузі, протягом попередніх 15 років фактично встановила режим тютюнової диктатури. Всі закони, які намагалися суттєво підвищити акцизи на тютюнові вироби, були під пильним контролем тютюнового лобі, – говорить координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко. – І лише підняття акцизів у вересні 2008 р. та голосування за законопроект №4202, дозволяють сподіватися, що суспільство та відповідальні політики роблять впевнені кроки на шляху до подолання тютюнової епідемії в Україні»
Учасники Коаліції нагадують, що у 2000-2007 роках тютюнові компанії в Україні отримали «податкові канікули»: ставки акцизу підвищувалися, але не суттєво. В результаті в Україні відбулося відносне подешевшання сигарет. За даними Держкомстату, наприкінці 2001 року середня ціна пачки сигарет з фільтром становила 2,11 гривень. Рівень інфляції за 2001-2008 роки склав 212%. На багато товарів першої необхідності ціни зросли ще більше. Якщо б ціни на сигарети зростали відповідно до рівня інфляції, то наприкінці 2008 року пачка сигарет мала б в середньому коштувати 4,48 гривень, реальна ж її ціна, за даними Держкомстату, була лише 3,34 гривні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ