Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З 1 жовтня сміттєпроводи в багатоповерхівках можна не проектувати — вступили в дію нові норми

З 1 жовтня сміттєпроводи в багатоповерхівках можна не проектувати — вступили в дію нові норми. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«З 1 жовтня сміттєпроводи в багатоповерхівках можна не проектувати — набула чинності відповідна очікувана зміна в ДБН. Тепер ця радянська норма вже не є обов’язковою», — зазначив він.

1 жовтня 2018 року набули чинності зміни у державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків (Зміна №4 у ДБН В.2.2-15-2005 “Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення”), якими скасовано обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках при їх новому будівництві або реконструкції.

У більшості країн Європи вже давно заборонено проектувати такі сміттєпроводи в багатоповерхівках, адже вони несуть в собі негативні наслідки: антисанітарія в будинках, великий ризик пожеж, неможливість сортування сміття. «Бездумне скидання в сміттєпровід будь-якого сміття — дуже шкідлива звичка. І від неї треба позбавлятися. Тільки тоді в Україні реально запрацює система сортування сміття. Будинки повинні будуватися за більш високими європейськими стандартами, у тому числі, з точки зору екології», — наголосив Парцхаладзе.

Згідно з новими змінами у ДБН, необхідність влаштування сміттєпроводів в будинках визначатиметься з урахуванням прийнятої у кожному населеному пункті системи поводження з відходами. Сміттєпроводи залишаються обов’язковими тільки в спеціалізованих будинках для людей з інвалідністю та осіб похилого віку.

Крім того, Мінрегіон також унормував можливість проектування систем підземного та вакуумного (пневматичного) збирання сміття, що сприятиме роздільному збору, чистоті та покращенню екологічної ситуації в населених пунктах. Відповідні зміни містяться у новому ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”, який вступив у дію з 1 вересня 2018 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ