Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 2009 року мінімальна заробітна плата буде не нижча прожиткового мінімуму

Президент підписав закон, згідно з яким з 2009 року мінімальна заробітна плата буде не нижчою прожиткового мінімуму України. Відповідні положення містить закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб», прийнятий парламентом 14 грудня 2006 року.
Законом передбачається внесення змін до Кодексу законів про працю та Закону України «Про оплату праці» щодо встановлення, починаючи з 1 січня 2009 року, мінімальної заробітної плати у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (за нині чинною редакцією – у розмірі, не нижчому за вартісну величину межі малозабезпеченості в розрахунку на працездатну особу).
Розмір мінімальної заробітної плати визначатиметься з урахуванням потреб працівників та їх сімей, вартісної величини достатнього для забезпечення нормального функціонування організму працездатної людини, збереження її здоров'я набору продуктів харчування, мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості, а також загального рівня середньої заробітної плати, продуктивності праці та рівня зайнятості.
Водночас закон передбачає заборону зменшення розміру мінімальної заробітної плати у разі зменшення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ