Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

З 2022 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня розпочалась кампанія декларування доходів за звітний (податковий) рік.

Про строки її подання та особливості декларування у 2022 році розповів заступник начальника  Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП Сергій Лисеюк: 

«Нова форма декларації передбачає обʼєднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії».

Відтак, за звітній період 2021 року фізичні особи – платники податку додаток до декларації щодо частини прибутку контрольованої іноземної компанії не заповнюють та не подають. Першим звітним (податковим) роком для звіту щодо частини прибутку контрольованої іноземної компанії є 2022 рік. 

Терміни подання декларації в 2022 році:

  • До 09.02.2022 включно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи повинні фізичні особи -підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).
  • До 03.05.2022 включно – громадяни, які відповідно до розділу IV Кодексу зобов’язані подати декларацію, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.
  • До 31.12.2022  включно – громадяни, які мають право на податкову знижку. 
  • Платники податків – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, повинні подати декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

Якщо останній день строку подання Декларації припадає на вихідний чи святковий день, то останнім днем строку буде вважатися операційний (банківський) день, що настає за звітним або святковим днем.

«Для зручності платника, декларацію можна подати у декілька способів. Особисто за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою. Крім того, можна скерувати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, однак зробити це необхідно за п’ять днів до закінчення  граничного строку », - додає заступник начальника Західного МУ. 

Серед інших варіантів є й подання декларації в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету платника. 

Звертаємо увагу, що на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи».

Такий  сервіс дає змогу заповнити декларацію та  надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для отримання податкової знижки.  У такому разі,  граничним терміном вважається остання година дня, в якому спливає строк подання

«Від відповідального ставлення громадян до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку залежить економічний розвиток держави, її фінансова безпека та рівень соціального захисту. Свідоме декларування доходів та сплата податків – шлях до побудови сучасного європейського суспільства», - підсумовує Сергій Лисеюк. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ