Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

З дозволу Міністерства культури у серці Львова нищиться історична пам’ятка

Міністерство культури погодило будівництво павільйону на пр.Свободи, 16-18 незважаючи на те, що міська влада Львова категорично проти цього. Як заявила сьогодні, 1 лютого, під час брифінгу начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенк, така споруда вже не є літнім майданчиком і псує вигляд центральної частини Львова.

«Чому у Львові щоразу виникає скандал, пов'язаний із історичною частиною міста?», - дивується Лілія Онищенко оглядаючи павільйон на пр. Свободи.

Саме тут, в самому центрі Львова, поруч із костелом єзуїтів приватні підприємці вирішили зробити літній майданчик. От тільки цей майданчик тепер нагадує більше капітальну споруду, для якої вже почали заливати фундамент.

Представник власників ресторану «Княжий келих» Андрій Кіндзельський запевнив журналістів: «Тут буде дуже гарно».

Він не вважає, що встановлення залізних стовпів, заливання фундаментів та й просто загородження ансамблю будови костелу шкодить місту. Він наполягає на тому, що це саме літній майданчик, а не щось інше.

«Цей майданчик тут був і раніше. Тепер ми вирішили змінити тут плитку і зробити дерев`яний парканчик. Міська влада нас не хоче почути і зрозуміти, постійно звертається до прокуратури і навіть до податкової, але вони підтвердили, що у нас всі роботи ведуться законно. За дозволом ми зверталися до міської влади, але нас не почули», - каже він.

Тому і вирішили власники переступити через міську владу і звернулися до Львівської ОДА та Міністерства культури, де їм все й погодили.

Цікаво й те, що попри наміри залити фундамент та перестелити плитку до археологів із Рятівної археологічної служби власники не звертаються, кажуть, що у цьому немає потреби.

Заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів обурюється через позицію підприємців.

«Це варварство. Ми бачимо, як на вівтарну частину храму, який є історичною пам’яткою, залили фундамент. Такого ще не робила жодна окупаційна влада, як це роблять так звані львівські бізнесмени і Міністерство культури. Відомою є позиція Владики УГКЦ Ігоря Возняка та священиків, які категорично проти того, аби вівтарна частина храму межувала із рестораном», - обурюється Косів.

Він зазначає, що забудова знищить рештки давнього оборонного муру. Львів’яни та гості міста через цю ресторацію його більше не побачать.

Окрім того, Косів остерігається: щойно для цієї «буди» заллють фундамент, власники одразу підніматимуть питання про оформлення права власності.

«З ними треба боротися як зі щурами – тільки світлом. Треба проливати на них світло, бо вони цього бояться, треба висвітлювати ці речі і говорити про це. Ми бачимо, як вони нищать залишки оборонного муру, заливаючи їх бетоном. Влада намагається вибудувати сильну вертикаль, але ось до чого це призводить. Міністерство культури та ті, хто мав би захищати історичну спадщину, залюбки її нищать», - заявив Косів.

Він також додав, що неодноразово були звернення до Міністерства культури, так само, як і зверталися з цього приводу до віце-премєр-міністра Костянтина Грищенка, але відповіді так і не отримали.

Лілія Онищенко зізнається, що не чекала того, що підприємці таки наважаться будувати, адже свого часу довкола цієї забудови вже відбувався скандал.

«У нас все починається із столиків та парасольок, а закінчується навісами, скляними конструкціями, вагонами, будками», - зазначила вона.

У розмові Лілії Онищенко із представником підприємця вона зазначила, що львівські суденти-архітектори готові облаштувати на цьому місці справді гарний проект, а не їдальню, як цього бажає підприємець.

Зустрічна пропозиція від підприємця, мовляв, якщо вже вам так потрібен ваш мур, то ми його відгородимо. Діалогу знову не вийшло. Оскільки є дозвіл від міністерства культури, то підстав для того, аби Львівська міська рада зупинила роботи, нема. Залишається тільки апелювати до совісті підприємців і до принципової позиції громадськості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ