Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З колишніх головних державних санлікарів при МОЗ створено Епідемічну раду

Згідно з розпорядженням Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича, у профільному міністерстві створено та діє дорадчий орган - Епідемічна рада, - до складу якого увійшли головні державні санітарні лікарі України, які в різні часи відповідали за епідблагополуччя держави. Консультативна допомога фахівців високого рівня відіграє суттєву роль в ухваленні рішень діючим керівництвом міністерства. Про це повідомила прес-служба МОЗ.

На брифінгу, який відбувся у МОЗ України, колишні державні санітарні лікарі України поділились своїм баченням ситуації з захворюваності на грип та ГРВІ, та дали оцінку крокам, які сьогодні здійснюються в державі. Участь в брифінгу взяли: Сергій Бережнов, Любов Нєкрасова, Микола Проданчук, Віктор Марієвський, Ольга Бобильова.

За словами Бережнова, в Україні триває звичайний епідпроцес, який має дві особливості: наявність нового штаму вірусу та відсутність імунітету у населення до нього. Дії профільного міністерства фахівці оцінили як адекватні, та закликали громадян робити щеплення, аби захистити себе від важких наслідків. Керівництвом держави робиться все для того, аби була завезена необхідна кількість доз вакцини, зазначив Сергій Бережнов. За прогнозами фахівців, аби виробити імунітет в суспільстві від пандемічного грипу, орієнтовно повинні щепитися близько 12 млн. осіб. За совами пана Бережнова щороку в Україну від сезонного грипу поставлялось близько 1 млн.доз вакцин, враховуючи традиційно невисокий попит громадян на щеплення від сезонного грипу. Разом з тим, спеціалісти радять щепитися від сезонного грипу, аби отримати перехресний імунітет, допоки в Україні з'явиться нова вакцина від грипу A/H1N1 Каліфорнія. На важливості вакцинації також наголосила пані Бобильова, адже вона очолювала Санлужбу в 1999 р., коли спостерігався найбільший спалах захворювань на грип та ГРВІ. Саме завдяки наполегливій роботі щодо імунопрофілактики вдалося стабілізувати ситуацію в державі.

Крім того, колишній державний санітарний лікар, а нині головний лікар центральної СЕС Любов Нєкрасова, зазначила, що, незважаючи на нарікання, які останнім часом лунають з екранів телебачення, в Україні вже понад 40 років функціонує лабораторна мережа, яка проводить забори крові для дослідження різних вірусів, щорічно проводиться контроль за циркуляцією грипу та інших інфекцій в контрольних містах України. Тож, прогнозні кількісні показники до щеплень, які сьогодні називаються фахівцями, мають цілком обґрунтовану наукову базу. Вона поінформувала, що на сьогодні лабораторно підтверджено 85 випадків захворювання на грип A/H1N1 Каліфорнія, від померлих взято 116 зразків, позитивними виявилися 16 на грип А, у 14 з них виявлено грип A/H1N1 Каліфорнія.

Л. Нєкрасова підкреслила, що в суспільстві розповсюджується не зовсім коректна інформація щодо доцільності масових лабораторних досліджень у виявленні каліфорнійського грипу A/H1N1. Вартість одного такого дослідження становить 220 грн., однак навіть виявлення саме цього штаму ніяк не впливає на перебіг лікування, яке застосовується лікарями. Жодна країна світу не робить стовідсотковий лабораторний аналіз проб всіх захворілих, адже це недоцільно, а з економічної точки зору надто дорого.

В світі триває друга хвиля грипу A/H1N1 Каліфорнія, тому не виключено що в Україні так само можливі нові спалахи грипу. Тож, всі лабораторні дослідження мають сенс лише з наукової точки зори, аби відслідковувати можливі процеси мутації вірусу.

На брифінгу також було зазначено, що всі питання лабораторної діагностики обговорені вітчизняними фахівцями з місією ВООЗ, яка нині працює в Україні. Набуті теоретичні знання дозволять українським епідеміологам та вірусологам більш ретельно підготуватися до другої хвили захворювань.

Особливу увагу на брифінгу колишні головні державні санітарні лікарі присвятили проблемі вакцинації в Україні. Так, зокрема, В. Марієвський підкреслив, що імунопрофілактика на сьогодні залишається єдиним способом захисту від інфекційних хвороб. Він нагадав, що внаслідок антивакцинальних заяв окремих осіб, які не беруть на себе відповідальність за наслідки, було завдано непоправної шкоди системі вакцинопрофілактики в Україні. Адже на сьогодні залишається досить складна ситуація з захворюваністю на кір, краснуху, дифтерію.

На запитання як швидко буде ввезено в Україну вакцину у кількості 15 млн. доз від пандемічного грипу Микола Проданчук зазначив, що нині триває процес її реєстрації. Згідно чинного законодавства (стаття 17 закону України "Про лікарські засоби") передбачено, що у випадку загрози епідемічних захворювань, якими є грип, кір, краснуха та інші хвороби, здатні викликати епідемії, є право ввезти лікарський засіб за разовим дозволом без реєстрації аби попередити спалах. Такий досвід Україна має. Зокрема, у 2007 р. подібна процедура була застосована для запобігання розповсюдження пташиного грипу. Цією ж нормою скористалися і в 2008 р. для ввезення вакцини від кору-краснухи. Проте, враховуючи, що цю норму закону почали застосовувати з огляду на політичну доцільність, а проти самого М. Проданчука порушили кримінальну справу за ввезення за спрощеною процедурою вакцини, сьогодні навряд чи хтось наважиться це робити. Тож, ввезення вакцини від пандемічного грипу можливе лише за умови повної процедури реєстрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ