Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З Личакова до Стрия перенесуть мощі блаженної преподобномучениці Тарсикії Мацьків

У 2007 році до Стрийської єпархії УГКЦ перенесуть мощі блаженної преподобномучениці Тарсикії Мацьків з м. Ходорова, яку проголосив блаженною Папа Іван Павло ІІ під час перебування у Львові у червні 2001 році. Про це «Гал-info» повідомив прес-секретар Стрийської єпархії УГКЦ о. Павло Худ.
„З перспективи сьогодення для багатьох людей видається незрозумілим, як наша Церква могла вижити в темні роки переслідувань. Однак ми змогли перетривати переслідування, насильство та смерть і не відреклися віри завдяки Божому провидінню та мучеництву наших братів і сестер. Серед тих, чиє життя вписане золотими літерами в мученицький літопис нашої Церкви, є ім'я блаженної преподобномучениці Тарсикії (Ольги) Мацьків”, — зауважив Владика Юліян (Ґбур), єпарх Стрийський.
Ольга Мацьків народилася 23 березня 1919 року в м. Ходорів Жидачівського району Львівської області. 
Після закінчення школи, 3 травня 1938 року вступила до монастиря Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в м. Кристинопіль (сьогодні Червоноград). З прийняттям перших монаших обітів 5 листопада 1940 року сестра взяла собі ім'я Тарсикія. 
Новіціат і перші роки монашого життя сестри Тарсикії випали на важкий воєнний час. 17 липня 1944 року більшовики розпочали наступ на Кристинопіль. Наступного дня вранці в дверях монастиря задзвонив дзвінок. Думаючи, що це священик прийшов на відправу Літургії. сестра Тарсикія пішла відчинити двері. Невдовзі почувся постріл, яким солдат убив сестру. Згодом військовий так пояснив свій вчинок: „Я її вбив, оскільки вона монашка”. 
Тіло сестри було поховане в монастирському саду. Згодом її мощі перенесли на Личаківський цвинтар у Львові. Звідти у 2007 році планується перенесення мощей блаженної до Ходорова у храм Святих Безсрібників Косьми і Дем'яна та до Катедрального храму Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ