Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З нагоди 100-ліття з дня освячення у храмі Преображення ГНІХ відбулися урочистості

30 квітня львівська парафія храму Преображення ГНІХ відзначала 100-ліття з дня його освячення. З цієї нагоди до храму прибув Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, який відслужив Архиєрейську Божественну Літургію. З ним співслужили: о. Ярослав Чухній, парох храму Преображення, о. Орест Фредина, протосинкел Львівської архиєпархії, о. Роман Шафран, протопресвітер Галицький, о. Михайло Палій, промотор справедливості, о. Ігор Яців, прес-секретар Глави УГКЦ, та інші священики.
У промові Владика, зокрема, зазначив: «Храм цей, його стіни, ікони, які справедливо можна назвати твердинею львівського українства, пам'ятають молитви та повчання великого Митрополита й Архієпископа Львівського Андрея Шептицького і у вікопомному квітні 1906 року, і в день верховних апостолів Петра й Павла 1914 року, коли він освятив бічний вівтар Діви Марії. Він пам'ятає візитацію блаженного священномученика Никити Будки, який молився тут у 1930,1932 та 1936 роках. У ньому служили славні ієреї: Василь Лаба, Микола Галянт, Микола Хмельовський тощо. Він пам'ятає і москвофільську акцію 1946, когорту священнослужителів, які пробували звести львів'ян та галичан на манівці. Він пам'ятає, як руки пароха передали ключі від його дверей русифікатору-шовіністу єпископу Євлогію Георгієвському в сумному 1914 році під час російської окупації та як його прихожани вимушені були тулитися в бічних притворах. Він пам'ятає, як його священики з о. Гавриїлом Котельником стали штабом більшовицької атаки на греко-католицьку Церкву, як устами цих служителів культу було підступно схвалено повідомлення прокуратури УРСР про „злочинну діяльність" колишніх керівників уніатської Церкви. Храм пам'ятає сумнозвісні передсоборові наради, які призвели до ліквідації нашої Церкви у 1946 році, - пам'ятає, що „ініціативна група" була ширмою для радянських злочинців захоплення Митрополичих палат під резиденцією православних архієреїв».
Після Літургії відбулися Хресний хід та роздача артоса. Згодом розпочався другий фестиваль духовної хорової музики «Великодні дзвони» під гаслом: "Заспіваймо Господеві, славно бо прославився”. У фестивалі взяли участь понад 20 хорових колективів, які представляли різні храми та конфесії, зокрема літургійний хор «Сагмос» Кафедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці Вірменської Апостольської Церкви, хор храму Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ та «Щедрик» храму Пресвятої Євхаристії УГКЦ. Слід відзначити, що учасниками фестивалю були хористи різної вікової категорії. Колективи виконали відомі твори українських та світових композиторів. Завершилося святкування фуршетом у відреставрованому підвальному приміщенні храму Преображення ГНІХ. Про це повідомила прес-служба Львівської архиєпархії УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ