Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З нагоди Міжнародного дня незрячих у Львові виділили 40 тис. грн. на допомогу інвалідам по зору

З нагоди відзначення Міжнародного дня незрячих підготовлено розпорядження міського голови «Про надання матеріальної допомоги членам Львівської обласної організації Українського товариства сліпих та членам Львівської територіальної організації Українського товариства сліпих», згідно з яким буде виплачено одноразову допомогу для 65-ти членів організацій. На це в міському бюджеті виділено 40 тис. грн. Також готується проект розпорядження міського голови для виплати одноразової матеріальної допомоги інвалідам по зору І та ІІ групи (близько 1 280 осіб), – повідомила прес-служба Львівської міської ради.

 

Щорічно 13 листопада громадськість відзначає міжнародний День незрячих, метою якого є нагадати суспільству про те, що поруч з нами живуть люди, яких завжди оточує темрява. Цей день покликаний привернути увагу до проблем сліпоти та необхідності надати допомогу людям, з вадами зору.

 

Сьогодні в світі налічується близько 37 млн. незрячих людей, ще 124 млн. мають дуже слабкий зір. В основному це люди віком 50 років і старше. У Львові ж на обліку в управлінні соціального захисту перебуває близько 1 280 незрячих осіб І і ІІ групи інвалідності (з яких близько 886 І групи).

 

 

Цього року місто підтримує 19 соціальних проектів на загальну суму 399 498 грн. З них 3 проекти реалізовують неурядові організації незрячих.

 

Громадська організація «Галицька надія»(gps-навігація для людей з вадами зору) В рамках проекту закуплено три gps-навігатори, й проведено ряд навчань для незрячих і слабозрячих осіб, по їх експлуатації. Також за допомогою спеціального програмного забезпечення внесено умовні позначення, які дозволять ефективніше використовувати прилади gps-навігації.

 

Львівська територіальна первинна організація УТОС (дитяча пісня об’єднує серця) В ході реалізації проекту дитячий музичний колектив організації проводив активну гастрольну діяльність містами України зокрема Чернівці, Мукачево, Підгірці, Львів.

 

Львівська обласна громадська організація «Федерація спорту інвалідів по зору»

(Організація розвитку федерації для покращення результатів спортсменів-інвалідів ) В ході реалізації проекту організацією проведено та взято участь у змаганнях серед незрячих спортсменів з шахів та голболу, з метою їх реабілітації та адаптації у суспільство.

 

Вагомим способом підтримки ініціатив неурядових організацій, які займаються незрячими є проведення заходів. Так з початку 2009 року в рамках Централізованого плану управління соціального захисту Львівської міської ради проведено конкурс на кращого читача шрифтом Брайля, який проводили з нагоди відзначення 200-ліття з Дня народженя Луї Брайля - винахідника спеціалізованого шрифта, товариські змагання з шахів та шашок між командами інвалідів по зору Львова та Луцька, перший на теренах України сольний концерт незрячого тенора з м. Сімферополя Степана Гончаренка у супроводі оркестру у Національному драматичному театрі ім. М. Заньковецької.

 

До кінця цього року управлінням заплановано провести ще два заходи для незрячих громадян: відзначення 70-ї річниці створення ТПО УТОС та проведення командного шахового турніру до відзначення Міжнародного дня інваліда.

 

 

Відповідно до Рішення виконавчого комітету «Про затвердження Порядку використання коштів міського бюджету м. Львова для надання фінансової підтримки громадським організаціям інвалідів і ветеранів» у 2009 році управління соціального захисту надало двом міським неурядовим організаціям, які займаються незрячими, кошти на ведення ними статутної діяльності: ГО «Галицька надія» - 23 тис.грн, та Львівській територіальній первинній організації УТОСу – 15,3 тис.грн.

 

Слід додати, що відповідно до рішення виконавчого комітету Львівської міської ради інваліди по зору І і ІІ груп мають право на отримання муніципальної субсидії на житлово-комунальні послуги, а також на пільги на оплату житлово-комунальних послу 50% (для інвалідів по зору І групи), і 40% для інвалідів ІІ групи.

 

Вперше з грудня 2008 року районні відділи управління соціального захисту почали видавати технічні засоби реабілітації для незрячих, які надходять з Міністерства праці та соціальної політики України. Так, з початку 2009 року видано: спеціальних наручних годинників - механічних 40 шт - електронних 150 шт; електричних будильників 22 шт; магнітофонів 131 шт; диктофонів 4 шт.

 

«Варто наголосити, що міська влада постійно націлена увагою до проблематики незрячих мешканців нашого міста, і намагатиметься й надалі робити кроки на шляху хоча б часткового розв’язання проблем даної категорії громадян», - каже начальник управління соціального захисту Ольга Лесюк.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ