Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили понад 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 24 cічня, здійснено 10 виїздів, під час яких виявлено 12 боєприпасів.

Так, для прикладу, на Луганщині днями до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення від мешканців смт Борівське, Сєвєродонецького району, про те, що вони біля озера виявили ймовірно вибухонебезпечний предмет. Точних координат люди не мали, тому диспетчер порадила заявникам скористатися додатком на телефоні «what3words». І незабаром громадяни вже повідомили на «101» три слова, які характеризували їх місцезнаходження з точністю до 3 метрів. Негайно на місце події прибули піротехніки ДСНС та встановили, що знахідка – це ручна граната Ф-1 другої категорії часів Другої Світової війни. Через стан гранати її не можна було транспортувати, тому піротехніки знищили ВНП на місці.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 24 січня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,36 га території та виявлено і вилучено 3 ВНП.

Упродовж минулої доби, 24 січня, піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області обстежено 0,31 га території області у Сєвєродонецькому та Щастинському районах, де виявлено та вилучено 80 вибухонебезпечних предметів, а саме: 34 мінометних міни, 45 гранат, 1 вибухова речовина.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 1 тис. 663 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 4 авіаційні бомби.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ