Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

З початку року у Львові чадним газом отруїлась 61 особа, у т.ч. 18 дітей

У Львові мешканців застерігають суворо дотримуватись правил користування газом у побуті, адже з початку року обліковано 32 випадки отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 61 людина, 18 з яких – діти! Смертельних випадків немає. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Головною ж причиною отруєння чадним газом є недбале ставлення до газових приладів, неуважність, герметичність вікон, вхідних дверей і відсутність при цьому провітрювачів, недотримання елементарних правил безпеки.

Зокрема, у Галицькому районі міста від початку року зафіксовано 10 випадків отруєнь чадним газом, внаслідок яких постраждало 16 осіб, з них 3 дітей; у Шевченківському – 4 випадки, постраждало 7 осіб, з них 2 дітей;  у Личаківському  – 6  випадків, постраждало 17  осіб, з них 7 дітей; у Залізничному – 3 випадки, постраждало 5 осіб;  у Сихівському – 5 випадків, постраждало 8 осіб, з них 3 дітей; у Франківському  – 3 випадки, постраждало 8 осіб, з них 3 дітей.

Пам’ятайте, що для безпечного використання газу і повного його згорання необхідно забезпечити інтенсивне надходження повітря. Ось чому дуже важливо в зимовий час не закривати вентиляційні решітки і не заклеювати кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади. Перед запалюванням газового приладу слід привідкрити вікно чи кватирку і перевірити, чи провітрювач, який встановлений у пластиковій рамі, є відкритий і допускає повітря у приміщення. Опісля – перевірити наявність тяги у вентиляційному димовому каналі і лише після цього запалювати газовий прилад. Якщо немає тяги – слід викликати газову службу.

Не користуйтеся газовою плитою для обігріву приміщення – при тривалій роботі газової плити повітря забруднюється шкідливими продуктами згорання газу, зокрема чадним газом, який не має кольору, запаху, але він дуже отруйний у будь-якій концентрації. Підіймаючись догори, чадний газ довгий час є у приміщенні. Звертайте особливу увагу на небезпеку користування газовими приладами з відводом продуктів згорання газу в димарі,  особливо у дні, коли посилюються пориви вітру та трапляються перепади тиску в повітрі. При користуванні цими газовими приладами необхідно стежити за наявністю тяги в димарях і самих приладах (котлах, печах, колонках), як перед вмиканням, так і під час їх роботи. Не допускайте обмерзання димаря. Не залишайте без нагляду увімкнені газові прилади навіть на короткий час!

Важливо пам’ятати, що діти значно чутливіші – концентрація 5 % карбоксу для дитини є смертельно небезпечною, тоді як для дорослої людини – до 20% (до прикладу – викурена цигарка становить 8% карбоксу).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ