Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

З початку року в Україні грибами отруїлось 48 людей, з них 2 - на Львівщині

Інфографіка ЦГЗ
Інфографіка ЦГЗ
Інфографіка ЦГЗ
Інфографіка ЦГЗ
Інфографіка ЦГЗ
Інфографіка ЦГЗ
1/3
З початку року і станом на 15 серпня в Україні 48 людей отруїлися дикорослими грибами. Одна людина померла. Про це повідомили у прес-службі Центру громадського здоров’я України.

Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.

Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.

Не куштуйте сирі гриби.

Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

‼️У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ