Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З початку року за злочини проти журналістів відкрито 149 справ

З січня по липень 2017 року, за даними Генеральної прокуратури України, зареєстровано загалом 149 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених стосовно працівників засобів масової інформації, - Інститут масової інформації ГО.

З них 14 кримінальних проваджень (з урахуванням кримінальних проваджень щодо правопорушень минулих років) були передані до суду. Інформацію щодо стану розслідування злочинів, пов’язаних з перешкоджанням професійній діяльності журналістів у 2017 році надала ІМІ уповноважена особа ГПУ.

Зокрема, серед проваджень, які були розслідувані правоохоронними органами і передані до суду з початку року:

13 кримінальних проваджень було розслідувано за статтею 171 ККУ (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) та 1 справа за статтею 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

Окрім того, з початку 2017 року правоохоронці зареєстрували 113 кримінальних правопорушень за статтею 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України, з яких 35 були закриті; 30 кримінальних проваджень за статтею 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) ККУ, з яких 4 закрито; 5 кримінальних проваджень за статтею 347-1 (“Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”) ККУ. Також правоохоронні органи зареєстрували 1 кримінальне провадження за статтею 348-1 (“Посягання на життя журналіста”).

На думку виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, потрібно активізувати розслідування злочинів проти журналістів. “Як мінімум, потрібно провести публічне засідання робочої групи при Адміністрації Президента з питань безпеки журналістів, наприклад до Дня пам’яті загиблих журналістів 16 вересня. Окрім того, є питання щодо розслідування вбивства Павла Шеремета та досі непокараних нападників на журналістів під час подій Майдану у 2013-2014 роках (за даними ІМІ, тоді постраждало 206 журналістів)”, – сказала Романюк.

Окрім того, медіа-юрист ІМІ Роман Головенко звертає увагу, що кількість відкритих кримінальних проваджень не означає, що всі їх буде передано до суду. “За КПК, провадження відкривається за будь-якою заявою про злочин, навіть і фактологічно безпідставною. Але ця норма правоохоронними органами виконується не завжди (іноді заяви про злочин розглядаються за ЗУ Про звернення громадян, а не за КПК), тому можна вважати, що звернень у правоохоронні органи було насправді більше, аніж зареєстровано проваджень”, – сказав Головенко.

Як повідомляв ІМІ, за даними ГПУ протягом 2016 року правоохоронні органи з урахуванням минулих років направили до суду 31 обвинувальний акт щодо злочинів, скоєних відносно журналістів, у 2015 році було передано до суду 11 кримінальних проваджень за 171 статтею ККУ.

У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися з початку року в Україні.

Інститут масової інформації ГО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ