Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З початку року зафіксовано 43 обстріли прикордонних підрозділів: двоє загиблих

Сьогодні, 31 жовтня, в Адміністрації Держприкордонслужби відбулося розширене засідання колегії, на якому підбито підсумки оперативно-службової діяльності Служби з початку року 2017 року та визначені завдання до кінця року. Про це повідомили в Держприкордонслужбі.

На початку засідання Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал подякував всьому особовому складу, який чесно та віддано несе службу на кордоні. Він зазначив, що священний обов’язок прикордонного колективу – пам'ятати товаришів-прикордонників, які віддали життя за свою Батьківщину. Усі присутні вшанували пам'ять 69 загиблих прикордонників хвилиною мовчання.

Окреслюючи основні аспекти діяльності Держприкордонслужби у поточному році, Голова прикордонного відомства зауважив, що, незважаючи на всі виклики, Служба продовжує системно розвиватись, а всі заходи відбуваються в рамках загальної реформи сектору безпеки і оборони України та відповідно до концепції інтегрованого управління кордонами. За дев'ять місяців роботи забезпечено виконання всіх завдань, які визначались керівництвом держави.

Разом з тим, очільник прикордонного відомства зазначив, що гібридні загрози з боку РФ та активність злочинних груп по всій ділянці державного кордону вимагають від прикордонників постійного самовдосконалення та пошуку нових рішень. Тому наразі розпочато відповідну роботу щодо удосконалення безпеки державного кордону, яка спрямована на збільшення щільності охорони державного кордону, розгортання нових органів та підрозділів, реформування мобільних підрозділів та бойових резервів, посилення відповідальності за порушення кордону і контрабанду, удосконалення організаційно-штатної структури Служби тощо.

Заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Кондратюк також звернувся до присутніх та зазначив, що головним фактором, який впливає на організацію діяльності ДПСУ залишається гібридна агресія проти України Російської Федерації».

В свою чергу заступник Міністра внутрішніх справ Вадим Троян підкреслив, що основним завданням, що стоїть як перед Держприкордонслужбою, так і перед всією системою МВС, є повернення повного контролю над кордонами України та забезпечення недоторканості і цілісності нашої держави.

Загалом запрошені посадовці високо відзначили той поступ, який зробила Держприкордонслужба по шляху реформування, але зауважили, що це лише початок, і попереду багато нових та складних викликів.

 Під час колегії з-поміж іншого присутні обговорили практичні аспекти розгортання Донецько-Луганського регіонального управління та Лисичанського прикордонного загону, створення 5-ти загонів спеціального призначення при регіональних управліннях та нових підрозділів для спеціальних дій на воді, а також підрозділів охорони кордону (модульних містечок) з ділянками відповідальності до 20 км і підвищення ролі та статусу дільничних інспекторів тощо.

Крім того, акцентовано увагу на роботі щодо розширення повноважень Служби. Зокрема у взаємодії з підрозділами СБ України формується вертикаль контррозвідувальних підрозділів відомства, розглядається можливість надання Службі функцій досудового слідства за окремими статями Кримінального кодексу, ведеться робота над узгодженням питання щодо створення координаційного органу суб’єктів інтегрованого управлінні кордонами.

Важливим також є запровадження кращих світових практик управління кордонами, зокрема створена фахівцями Служби система біометричного контролю функціонує у безперервному режимі і дає змогу автоматично перевіряти всі типи біометричних документів подорожуючих. А пункти пропуску підключено до бази даних Інтерполу. Наразі йде інтенсивна підготовка до реалізації нового завдання – запровадження з 1-го січня 2018 року біометричного контролю для іноземців.

З метою вдосконалення прикордонних формальностей продовжується запровадження спільного контролю з колегами з країн ЄС та Молдови.

Загалом вжиті заходи, у т.ч. спільно з іншими правоохоронними органами та колегами суміжних країни, дали змогу забезпечити адекватну протидію протиправної діяльності на кордоні, зокрема транскордонній злочинності.

Поряд з цим, однією із основних задач Служби залишається несення служби в районі АТО та адмінмежі з ТОТУ Крим.

Так, з початку року зафіксовано 43 обстріли прикордонних підрозділів. Двоє військовослужбовців-прикордонників загинули. Тому, з урахуванням складної обстановки, проводиться низка організаційно-практичних заходів щодо покращення ефективності виконання завдань та збереження життя особового складу. 

Під час  засідання позитивно відмічено роботу оперативно-розшукового блоку. Зокрема спільно з молдовськими колегами ліквідовано злочинне угруповання. Викрито схему легалізації викрадених в Європі автомобілів. Припинено міжнародний канал наркотрафіку.

Що стосується матеріально-технічного забезпечення, то в рамках бюджету та міжнародної допомоги отримано нову техніку, у т.ч. броньовану, засоби захисту та інше майно. Цього року вже отримано допомоги на 775 мільйонів гривень. Активно впроваджується використання в службі безпілотних літальних комплексів. Продовжуються заходи щодо оновлення корабельно-катерного складу.

Багато зроблено для створення належних умов служби та соціального захисту особового складу. Ордери на нові квартири вручено прикордонникам в Хмельницькому, Сумах, Житомирі та Тополях. Триває будівництво та реконструкція житлових об’єктів в Києві, Чернігові, Хмельницькому, Овручі та Ужгороді. Ведеться робота над забезпеченням персоналу житлом в місцях дислокації прикордонних підрозділів тощо.

Прийнято активну участь у розробці та супроводженні ухваленої Кабінетом Міністрів України 30 серпня постанови щодо реформування системи нарахування грошового забезпечення.

З 1 квітня цього року збільшено діючі розміри винагороди учасникам АТО: на лінії бойового зіткнення – до 7,5 тис. грн, в інших місцях дислокації – до 3,5 тис. грн. Проводиться робота щодо подальшого підвищення винагороди для цієї категорії військовослужбовців. Підвищено грошове забезпечення для військовослужбовців, які проходять службу в підрозділах мобільного загону «Дозор» до рівня, що відповідає заробітній платні спецпризначенців «Корду».

Реформується внутрішня безпека та реалізовується проект «Нове обличчя кордону». В рамках проекту на 30% оновлено Окремий контрольно-пропускний пункт «Київ» та відділ прикордонної служби «Краківець» Мостиського загону.

На завершення  засідання колегії було акцентувати увагу на тому, що важливим є не кількість заходів, а їх практичний результат та дії на випередження. А стабілізувати обстановку необхідно не розслідуваннями і віртуальними заходами, а ліквідацією конкретних протиправних схем з притягненням до відповідальності їх організаторів і пособників.

І як зауважив Голова Держприкордонслужби, - «Тут мають злагоджено працювати усі органи служби – від оперативно-розшукових підрозділів, штабів та профільних департаментів до  керівників усіх ланок».

(На колегії були присутні заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Кондратюк, радник Президента України Віктор Назаренко, заступник Міністра внутрішніх справ України Вадим Троян, Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал, керівники структурних підрозділів Адміністрації, начальники регіональних управлінь, загонів та інших органів прикордонного відомства, голови Громадської ради, ветеранської організації та відомчої профспілки).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ