Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З вересня студенти першого курсу матимуть змогу самостійно обирати гуманітарний цикл дисциплін

Міністр освіти і науки України Іван Вакарчук пропонує запровадити принцип "вільної траєкторії студента", що змусить викладачів якісно читати лекції або залишитися без слухачів. З вересня 2009 року студенти першого курсу матимуть змогу самостійно обирати світоглядні дисципліни (гуманітарний цикл). Студенти зможуть вибирати ці предмети з переліку, який складатиме університет. Обов'язковими будуть українська мова (за професійним спрямуванням), історія української культури, філософія та іноземна мова. Наступний крок - вибір спеціальних дисциплін на 3-4 курсах навчання. Отже, упродовж чотирьох років буде запроваджена індивідуальна траєкторія студента. Всі нинішні студенти вчитимуться за чинною системою. Про це повідомила прес-служба МОН.
"Наше завдання як перший крок до індивідуальної вільної траєкторії полягає в тому, щоб дати студентові право вибору дисциплін, які не формують його спеціальних навичок, а дають світоглядні знання та уявлення, - зазначає Іван Вакарчук. - Це ще один крок, який наблизить нас до тих засад, згідно з якими багато століть живуть університети Західної Європи, і який свого часу з успіхом використовували й наші університети з давньою історією та академічними традиціями".

Міністр освіти і науки наголосив на прямій кореляції між якістю освіти і вільною траєкторією: «Ключову роль при виборі предмета тепер відіграватимуть і зміст курсу, його наповнюваність і щорічна оновлюваність, і якість його викладання, тобто майстерність професора»

Іван Вакарчук підкреслив, що ця реформа потребує активності й відповідальності керівників вищих навчальних закладів, деканів факультетів та директорів інститутів, а також наполегливої праці викладачів, високої культури самостійної роботи студентів, відповідальності щодо достовірності оцінки рівня знань студентів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ