Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За 10 місяців банку повернули НБУ кредитів рефінансування на 14,8 млрд грн

Грошово-кредитна політика Національного банку України базується на пріоритеті досягнення та підтримки цінової стабільності. Про це 15 листопада під час відкритого засідання Правління Національного банку України зазначив перший заступник Голови Національного банку України Юрій Колобов,- повідомили в Управлінні НБУ у Львівській області.

За його словами, згідно з останніми даними Державної служби статистики України у жовтні ціни на споживчому ринку перевищили їх рівень у грудні минулого року на 4,2%. Під час розрахунку цін на споживчому ринку до жовтня 2010 року рівень інфляції становив 5,4%. Це найкращий показник за останні 8 років.

"У першому півріччі цього року динаміка інфляції була більш тривожною і ми доклали чимало зусиль щодо її поступового приборкання. У цьому відношенні свою дієвість довели відповідні рішення Національного банку, зокрема щодо впровадження жорсткіших умов формування обов’язкових резервів банками; підвищення диференціації нормативів обов’язкового резервування з посиленням преференцій депозитам у національній валюті; поглиблення роботи з повернення банками кредитів рефінансування. Так за 10 місяців Національному банку повернено 14,8 млрд. грн., із них достроково – 6,5 млрд. грн.", – зазначив Юрій Колобов.

Крім того, за його словами, Національний банк України не мав жодних зауважень з боку МВФ щодо виконання зобов’язань у сфері грошово-кредитної політики.

"З початку року динаміка валютного ринку залишається передбачуваною. Тобто обсяг чистих надходжень іноземної валюти від нерезидентів за 10 місяців перевищив 12 млрд. дол. США (в еквіваленті), курс гривні за операціями з безготівковим доларом США зменшився на 0,6%, а з продажу готівкових доларів – на 0,71%. Також реальний ефективний курс гривні за 9 місяців зменшився на 1%. Це надало підтримку всім вітчизняним підприємствам незалежно від того, реалізують вони свою продукцію назовні або на внутрішньому ринку", – вважає Юрій Колобов.

Перший заступник Голови Національного банку України також наголосив, що розвиток фондового ринку – одне з ключових питань, від якого залежить подальше удосконалення грошово-кредитної політики Національного банку.

"Для підтримки ринку цінних паперів Уряд, Національний банк України та державні банки опрацьовують підходи до створення Агентства рефінансування житлових кредитів, яке має випускати довгострокові облігації з додатковим забезпеченням у вигляді пулу іпотечних кредитів", – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ