Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За 9 місяців 2007 року спостерігається чітка тенденція до зменшення споживання природного газу в розрізі усіх категорій споживачів — ЛОДА

Аналізуючи виконання Програми енергозбереження для бюджетної сфери і населення на 2006 – 2008 роки, слід відзначити, що, незважаючи на ряд суб'єктивних та об'єктивних причин, вдалося виконати більшість запланованих заходів. Основною метою Програми є зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів. Про це «Гал-info» повідомила прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.
За 9 місяців 2007 року, в порівнянні з відповідним періодом 2006 року, спостерігається чітка тенденція до зменшення споживання природного газу в розрізі усіх категорій споживачів. Загальне споживання природного газу за вказаний період зменшилося на 20,1 %, економія становить 316 926,831 тис. куб. м., серед населення - на 24,8 %, економія - 206 609,729 тис. куб. м., в бюджетній сфері – на 27,8 %, економія - 19 116,948 тис. куб. м., в промисловості – на 11,2 %, економія - 33 744,370 тис. куб. м., серед підприємств комунальної теплоенергетики – на 23,8 %, економія - 67 830,574 тис. куб. м. Загальна вартість зекономленого природного газу в області перевищила 200 млн.грн.
Такого результату вдалося досягнути в першу чергу завдяки, скеруванню значних коштів, як державних субвенцій так і обласного та місцевих бюджетів, на впровадження першочергових, найбільш ефективних, енергозберігаючих заходів.
Загальна вартість реалізованих у 2007 році енергозберігаючих заходів в бюджетній сфері становить близько 46 млн.грн., що складає 63 % від передбачених на 2007 рік коштів. В результаті проведених заходів, економія природного газу в бюджетній сфері склала понад 13 млн.грн..
Найбільше коштів використано на реконструкцію та модернізацію теплових мереж та котелень (35653,1 тис. грн. ), заміну вікон та утеплення фасадів (9 931,3 тис.грн.), а також на встановлення електричних систем опалення та енергоощадного освітлення (815,6 тис.грн.).
В рамках реалізації механізму компенсації відсотків за кредитами для населення на заходи з енергозбереження, операторами якого на сьогодні є 13 банків та 10 кредитних спілок, за 10 місяців 2007 року населенням залучено кредитів на загальну суму понад 8 млн.грн., сума компенсації за якими становить понад 1 млн.грн., відшкодовано 296,7 тис.грн.. Вартість зекономленого природного газу населенням становить близько 141 млн.грн..
Пріоритетним залишається використання альтернативних, нетрадиційних, твердих видів місцевого палива. Львівщина володіє значним потенціалом, який при ефективному використанні може замінити 17,4 % органічного палива. В області функціонує 7 котелень, що працюють на відходах деревообробної промисловості, 5 з яких зосереджені в Мостиському районі та по одній в Радехівському районі та в м. Броди. 8 підприємств займаються виготовленням тирсо- та торфобрикетів. В с. Луки Самбірського району налагоджено лінію з виробництва біодизеля з ріпаку.
З метою популяризації заходів з енергозбереження проведено ряд конференцій, науково-практичних семінарів, навчальних тренінгів. Організовано роботу трьох міжнародних виставок, зокрема: «Вікна. Двері. Дах», «Електрика», «Опалення -2007». В районах та містах обласного значення запроваджено в практику проведення «Днів енергоефективності». Кращий досвід вирішення проблем енергозбереження висвітлюється в засобах масової інформації.
Спільно з ЦНТЕІ створено Інформаційно-консультативний центр з передових енергоощадних технологій та матеріалів Ведеться робота по залученню іноземних інвестицій.
Налагоджено співпрацю з скандинавським фондом НЕФКО, на розгляді в якого зараз знаходиться 14 пілотних проекти.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ