Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

За 9 місяців на Львівщині первинний діагноз «рак молочної залози» - у 561 жінки

Сьогодні, 20 жовтня, з нагоди Всеукраїнського дня боротьби з раком грудної залози у Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі відбулася прес-конференція "Рання діагностика молочної залози – запорука здоров’я", повідомлено в департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

За словами головного лікаря Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігоря Ковальчука, зараз на Львівщині впроваджують проект "Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій", що спрямований на ранню діагностику – мамографію. Цей проект реалізують за підтримки Світового банку.

Консультант з управління проектом "Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області" Христина Пак зазначила, що в рамках цього проекту закуплять 8 сучасних медичних апаратів для проведення мамографії.  За її словами, у Львівській області створять міжрайонні скрінінгові центри у Львові, Дрогобичі, Стрию, Самборі та Червонограді, в яких встановлять сучасні цифрові мамографи, кольпоскопи, гінекологічні крісла та апарати для УЗД. Христина Пак також наголосила, що за рік реалізації субпроекту у області провели вже три закупівлі медичного обладнання – для малоінвазивної хірургії, променевої діагностики, а також лабораторне обладнання.

Заступник головного лікаря з медичної частини Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль зауважив, що технології, які вони хочуть запровадити з допомогою проекту Світового банку, дозволять покращити ранню діагностику та результативність оперативного втручання.

Також важливим у проекті є запровадження електронного реєстру жінок у Львівській області, що дозволить запрошувати їх на обстеження в найближчий діагностичний центр та моніторити результати періодичних досліджень кожної жінки.

Довідка

В Україні рак молочної залози найбільше проявляється у жінок віком від 45 років з піком захворюваності у 55-65 років. Щогодини в Україні виявляють рак грудей у трьох жінок, одна з яких помирає.

Упродовж року в Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі виявляють близько 800 хворих на рак молочної залози. Майже 8% пацієнток не прожили одного року з часу встановлення діагнозу, оскільки звернулися на діагностику на пізніх стадіях. За дев’ять місяців цього року первинний діагноз рак молочної залози зафіксовано у 561 жінки. На ранніх стадіях виявлення захворювання жінка може повністю одужати, тому дуже важливо вчасно звернутися на діагностику.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ