Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За 9 місяців цього року за невиплату зарплат прокуратура Львівської області порушила 129 кримінальних справ

Органами прокуратури області впродовж 9 місяців 2006 року проведено роботу по захисту майнових та інших особистих прав і свобод громадян, а також економічних інтересів держав. Зокрема, при проведенні перевірок особливу увагу звернуто на додержання  законодавства про оплату праці, антикорупційного законодавства, а також законодавства, що регулює економічні відносини, насамперед, у сфері державної й комунальної власності, не оминули і сферу приватизації; оподаткування; аграрний сектор, а також зовнішньоекономічну діяльність. Про це повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі прокуратури Львівської області.
 Одним з пріоритетних напрямків залишається нагляд за додержання законодавства про оплату праці. Лише за 9 місяців поточного року прокуратурою порушено 129 кримінальних справ за невиплату заробітної плати, до відповідальності притягнуто більше 500 посадових осіб, за результатами розгляду документів реагування громадянам виплачено понад 47 млн грн заборгованої заробітної плати. Органами прокуратури області постійно аналізується статистична інформація про заборгованість з виплати заробітної плати з метою оперативного реагування на наявні порушення законодавства та вжиття заходів по їх усуненню.
Не залишився поза увагою і стан дотримання на території області законодавства:
- про охорону праці, а саме належного встановлення причин і умов, які привели до нещасних випадків на виробництві: у 2006 році порушено 9 кримінальних справ, внесено понад 150 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто  більше 270 посадових осіб.
- про охорону здоров’я в частині використання бюджетних коштів, призначених на фінансування медичних програм з надання громадянам медичної допомоги та надання кваліфікованої медичної допомоги - на даному напрямку порушено чотири кримінальні справи, внесено понад 70 документів реагування і до відповідальності притягнуто більше 140 посадових осіб;
- про захист прав споживачів, оскільки мають місце випадки випуску підприємствами області недоброякісної продукції;  неналежного надання житлово-комунальних послуг. За 9 місяців поточного року порушено 5 кримінальних справ, внесено  більше 60 документів реагування за результатами розгляду яких  до відповідальності притягнуто  понад 140 посадових осіб.
  У ході здійснення нагляду за виконанням антикорупційного законодавства органами прокуратури області протягом 9 місяців 2006 року внесено понад 140 подань та приписів на усунення виявлених порушень. За результатами розгляду документів реагування до відповідальності притягнуто більше 160 посадових осіб та скасовано 30 незаконних актів.
Більшість документів прокурорами внесено з приводу незаконного використання земель, нестягнення земельного податку за цільове використання земель, невжиття заходів щодо позбавлення права користування земельними ділянками протягом тривалого часу без правовстановлюючих документів, інших питань пов’язаних з охороною та раціональним використанням земель.
Окрім цього, в поточному році прокурорами активно здійснюється нагляд у сфері економічних відносин. Зокрема, протягом 9 місяців 2006 року порушено 301 кримінальну справу, принесено понад 580 протестів, внесено більше 1540 подань та приписів, до відповідальності притягнуто понад 1500 посадових осіб, відшкодовано коштів в сумі  майже 65 млн грн, в тому числі до бюджету  41  млн грн.
43 кримінальні справи порушено за результатами перевірок додержання законодавства у сфері державної та комунальної власності, у тому числі при приватизації комунального майна. Кримінальні справи порушувались за фактами незаконного відчуження службовими особами органів місцевого самоврядування і влади, а також балансоутримувачами майна державної чи комунальної власності.
Окрім цього, в сфері нагляду за додержанням податкового законодавства, прокуратурою області впродовж 9 місяців 2006 року порушено 42 кримінальні справи, а за результатами розгляду внесених понад 350 документів реагування до бюджету відшкодовано майже 30 млн грн і до відповідальності притягнуто 320 посадових осіб.
Лише у сфері адміністрування та відшкодування ПДВ порушено 13 кримінальних справ, окрім цього, внесено 178 документів реагування, сплачено до бюджету ПДВ в сумі 8,6 млн грн та притягнуто до відповідальності більше 120 посадових осіб.
 Оскільки порушення в цій сфері систематично заподіює істотну шкоду економічним інтересам держави, тому цей напрямок нагляду є одним із пріоритетним в діяльності органів прокуратури області.
Внаслідок проведених перевірок додержання законодавства в бюджетній сфері виявлено численні порушення як в діяльності суб’єктів господарювання, так і в діяльності контролюючих органів, на яких згідно із законодавством покладено обов’язки здійснення контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів. За результатами проведених перевірок порушено 66 кримінальних справ, внесено з подальшим розглядом та вжиттям заходів до усунення порушень  понад 230 документів реагування, за протестами прокурорів скасовано 100 нормативно-правових актів, відшкодовано до бюджетів всіх рівнів 4,2 млн грн. 
Залишається проблема стану повернення суб’єктами підприємницької діяльності валютних цінностей в Україну за укладеними зовнішньоекономічними контрактами. Внаслідок проведених органами прокуратури області низки заходів  підприємствами подано позови у міжнародний суд та суди іноземних держав про повернення валютних коштів  в Україну. В той же час лише засобами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 71 посадову особу та відшкодовано коштів на суму  понад 6 млн грн, в тому числі 1,2 млн грн до бюджету. Крім того, на даному напрямку роботи  порушено 8  кримінальних справ.
Загалом при здійсненні нагляду за додержанням законодавства про конституційні права і свободи громадян органами прокуратури  Львівської області впродовж 9 місяців 2006 року порушено 223 кримінальні справи, принесено понад 1500 протестів, внесено 2570 подань та приписів, за результатами розгляду документів реагування до відповідальності притягнуто більше 2650 посадових осіб, відшкодовано коштів в сумі 52,5 млн грн, в тому числі до бюджету – 6,2 млн грн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ