Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

За два роки війни кількість інспекцій ОБСЄ в Україні вдвічі перевищили встановлені квоти

Починаючи з 2014 року Україна прийняла майже втричі більше інспекцій ОБСЄ, ніж це встановлено квотами в рамках Віденського документу 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. Про це у вівторок 24 січня під час брифінгу для преси повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління верифікації Генерального штабу Збройних Сил України полковник Владислав Пономарьов, йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.
Фото з ФБ Генштабу ЗСУ.

«Жодна з 57 держав ОБСЄ, крім України, не приймала на своїй території такої кількості додаткових інспекцій понад встановлених квот. Крім трьох обов’язкових інспекцій, наша країна щороку приймає не менше шести додаткових інспекцій за Віденським документом 2011 року, демонструючи таким чином відкритість і транспарентність. В період з 2014 по 2016 роки було проведено 21 таку інспекцію», - сказав полковник Владислав Пономарьов.

За його словами, інспекції, які проводилися державами-учасницями ОБСЄ понад встановлених квот, значно сприяли моніторингу військово-політичної ситуації в південно-східних регіонах України та дозволили дослідити ефективність Віденського документу 2011 року в умовах агресії Російської Федерації та вторгнення її військ на територію України.

« У зв’язку з тим, що російські війська у великій чисельності присутні вздовж кордонів з Україною, ряд держав ОБСЄ хотіли б бачити подібні інспекції понад встановлених квот на території Російської Федерації. Росія ухиляється навіть від обговорення цього питання», - зауважив т.в.о. начальника Управління верифікації Генерального штабу Збройних Сил України.

Він зауважив, що робота багатонаціональної інспекційної групи України в Ростовській області 16-19 січня поточного року підтвердила розгортання на кордонах України дивізії Південного військового округу РФ чисельністю більше 10 тисяч військовослужбовців.

«Стає очевидним, що в той час, коли наша держава відкрита до співробітництва в рамках Віденського документу, російська сторона розгортає додаткові сили поблизу з кордонами України. Звичайно, це не додає гарантій безпеки нашій державі, навпаки, є елементом потенційної загрози», - підкреслив полковник Владислав Пономарьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ