Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За кордоном працюють 3 – 3,5 мільйона українців – дані Мінпраці

Проблеми трудової міграції протягом двох днів обговорюватимуть учасники тематичного семінару, який розпочав роботу сьогодні в Києві. Його проводять Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні і Міністерство праці та соціальної політики в рамках реалізації проекту Європейського Союзу і Шведського Агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida) „Протидія торгівлі людьми в Україні та Молдові”. Щоб обговорити цю проблему, до Києва приїхали суспільні діячі та вчені Німеччини, Польщі, Бельгії, Іспанії, Португалії. Повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі Мінпраці.
Відкриваючи захід, міністр праці та соціальної політики України Людмила Денісова наголосила, що цілями проведення семінару є обмін інформацією для зміцнення потенціалу Уряду України у сфері управління врегульованою трудовою міграцією, спрямування зусиль на вирішення проблем неврегульованої міграції (включаючи торгівлю людьми та примусову працю) та захист українських трудових мігрантів за кордоном.
„За даними Мінпраці (і цю цифру підтримує більшість експертів), нині за кордоном працює 3 – 3,5 мільйона наших співвітчизників. Здебільшого вони виїхали за межі України, скориставшись послугами туристичних агенцій. І лише 2% громадян – а це трохи більше 60 тис. осіб - щороку працевлаштовуються за кордоном за сприяння суб’єктів господарювання, які надають посередницькі послуги з працевлаштування за кордоном” – сказав, виступаючи на семінарі, заступник Міністра праці та соціальної політики України Віктор Іванкевич. Він підкреслив, що політика в галузі регулювання трудової міграції розглядається Урядом як складова державної політики у сфері зайнятості населення і має насамперед вирішуватися через формування мобільного внутрішнього ринку праці, посилення мотивації до легальної зайнятості.
Водночас заступник міністра заявив, що ситуація на українському ринку праці за останні роки дозволяє робити досить оптимістичний прогноз щодо пом’якшення причин зовнішніх трудових міграцій. Він навів дані Держкомстату, згідно з якими чисельність зайнятого населення віком 15-70 років у середньому за 9 місяців 2007 року збільшилась на 191,9 тис. осіб порівняно з відповідним періодом 2006 року і становила 21,1 млн. осіб. Рівень зайнятості зріс на 0,8% до 59,1%. Чисельність безробітних зменшилась на 33,8 тис. осіб і становила 1,4 млн. Рівень безробіття, визначений за методологією МОП, знизився з 6,4% до 6,2% економічно активного населення віком 15-70 років.
Першочерговим завданням Уряду, наголосив Віктор Іванкевич, є запровадження політики повернення громадян України – трудових мігрантів на Батьківщину. На сьогодні вже існує Програма облаштування осіб з числа закордонних українців, які повертаються в Україну, на період до 2010 року.
За словами заступника міністра, питання регулювання трудових міграцій, на жаль, пов’язані сьогодні в Україні з таким негативним явищем як торгівля людьми. Мінпраці бере участь у виконанні Державної програми протидії торгівлі людьми на період до 2010 року, постійно співпрацює з профільними міжнародними організаціями – МОП, МОМ, ОБСЄ, міжнародним жіночим правозахисним центром „Ла-Страда-Україна”. Щоб захистити громадян від шахраїв, які пропонують допомогу у працевлаштуванні за кордоном, Мінпраці підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів „Про визначення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику для життєдіяльності від здійснення господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні на роботу за кордоном”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ