Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

За минулий тиждень на Львівщині на грип та ГРВІ захворіло понад 8000 людей

У Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ України подали оперативні дані щодо захворюваності на грип та ГРВІ за 44-й тиждень 2019 року у Львівській області.

За минулий тиждень (44тиждень) епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ  (28.10-03.11) в області захворіло на гострі респіраторні  інфекції 8022 осіб, що на 365 випадків більше як за попередній тиждень. Інтенсивний показник захворюваності становить 319,3, при епідемічному порозі 439,6. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 58,9% (захворіло дітей до 17років- 4 723 осіб).

У м. Львові за цей же період захворіло відповідно 2 377 (44тиждень) та 2296 (43тиждень), інтенсивний показник на останньому тижні - 309,1. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 49,9%. 

Протягом 44 тижня було госпіталізовано з діагнозом  ГРВІ в інфекційні стаціонари області 113 осіб, у тому числі 83 дітей віком до 17 років.

З початку  епідемічного сезону вірусологічною лабораторією ДУ “Львівський ОЛЦ МОЗ України”  при лабораторному досліджені методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) зразків матеріалу від пацієнтів, які підлягають визначенню випадку грипоподібного захворювання (ГПЗ) та з тяжкими гострими респіраторними інфекціями (ТГРІ)  визначено в 1 зразку вірус грипу А (А(Н3N2)).

Профілактика

Найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. 

Одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Вакцинуватись бажано всім, але життєво важливо і в першу чергу треба щепитися особам з груп ризику: особам з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особам віком понад 65 років, особам, які перебувають у закладах тривалого догляду, дітям, віком 6 міс. – 5 років, персоналу медичних закладів, вагітним. Спочатку епідсезону у Львівській області щеплено проти грипу 3779 осіб, в т.ч. з групи ризику 1913 осіб.

Для епідсезону 2019-2020 року в Львівській області  наявні дві вакцини від грипу:  «Ваксигрип», виробництва Франції (Санофі Пастер) та «Джі Сі Флю», виробництва Кореї (Грін Кросс Корпорейшн).

Як захиститися від грипу? Нагадуємо ефективні методи щоденної профілактики, застосування яких знизить ризик захворіти:

1. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви,  тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби. Уникайте місць скупчення людей, масових заходів. Одягайтеся по погоді. Стежте, щоб ноги не промокали, одежа захищала від холоду і вітру, носіть теплий головний убір та рукавички.

2. Захворіли — лишайтеся вдома. Якщо можливо, візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип  та простудні інфекції швидко передаються іншим, тож  перебування хворого в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

3. Прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання  ніс та рот ліктем або серветкою  — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися руками обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та вірусів, торкаючись ними обличчя ви збільшуєте  шанси потрапляння їх в організм.

6. Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Регулярно провітрюйте приміщення. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою тривалістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною  вітамінізованою їжею.

7. Якщо Ви захворіли не потрібно займатись самолікуванням, а зверніться до свого сімейного лікаря. Тільки лікар зможе правильно оцінити важкість  стану, поставити діагноз та призначити правильне  лікування. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ