Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

За несплату компослуг братимуть пеню

Міністр ЖКГ Юрій Хіврич заявив, що Верховна рада повинна розглянути проект Житлового кодексу в другому читанні вже в наступний четвер, 2 грудня.

За словами Хіврича, для очолюваного ним міністерства основним нововведенням стане відновлення практики нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг, повідомляє видання "Комментарии".

Нагадаємо, що до 1996 року пеня нараховувалося в розмірі 0,01% за 1 день прострочення, але не більше ніж сама заборгованість.

Цікаво також, що закон, тимчасово забороняє стягнення з громадян пені був прийнятий парламентом у 1996 році у зв'язку з несвоєчасною виплатою державою заробітних плат, пенсій і стипендій.

Однак сьогодні відновлення штрафних санкцій викликане зовсім не регулярною виплатою зарплат в країні, а вимогами МВФ.

За словами міністра, в Україні нерегулярно розраховуються за надані житлово-комунальні послуги близько 10% громадян.

З них 5% складають бідні верстви населення, реально не мають можливості заплатити, а решта 5% - люди забезпечені, але не оплачують "комуналку".

Треба сказати, що МінЖКГ перестрахувалося від можливих політичних чинників.

Так, якщо народні обранці з якихось причин відхилять норму про відновлення практики нарахування пені, в парламенті зареєстровано дублюючий це положення законопроект.

Міністр також повідомив, що підпорядковане йому відомство розглядає такі варіанти стимулювання до добросовісної оплаті комунальних послуг, як обмеження подачі недбайливому мешканцеві електроенергії, холодної води, відключення каналізації, примусовий опис судовими приставами майна і навіть позбавлення квартири.

Проте Хіврич не зміг уточнити, чи існують сьогодні відповідні законодавчі механізми.

Крім того, проект Житлового кодексу передбачає автоматичне створення в новобудовах Об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які замінять звичні ЖЕКи.

При цьому, якщо з якоїсь причини в новобудові не буде створено ОСББ, такий будинок просто не буде підключений до інженерних мереж забезпечення - за нормами Житлового кодексу ЖЕКи не будуть брати на свій баланс новобудови.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ