Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За нової влади в Україні закрилися понад 1300 шкіл

З 2010 року в Україні закрилися 1306 шкіл, більшість з них - у сільській місцевості. Зокрема, в 2010 р. закрилися 300 шкіл, 2011-му - 426, 2012-му - 202, в 2013-му - 378.

Про це ZN.UA повідомили в парламентському комітеті з питань науки і освіти.

І хоча офіційно вважається, що оптимізація установ сприяє покращенню умов навчання, в дійсності це далеко не завжди так. Школи отримують від держави жалюгідне фінансування, недостатня для нормального розвитку.

Голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич зазначає, що в бюджеті на наступний рік знову закладено недофінансування сфери освіти.

За її даними, в 2014 р. планується виділити на освіту 107,2 млрд грн, тобто 6,4% ВВП. Згідно із Законом про освіту, на цю галузь держава повинна виділяти близько 10% ВВП, тобто 160 млрд грн.

"Недофінансування освіти представляє громадську загрозу", - зазначила Гриневич. За її даними, в цьому році на утримання одного учня в формулу міжбюджетних трансфертів закладається сума 8,8 тис. грн в рік. Тоді як органам місцевого самоврядування учень "коштує" від 9,5 до 15 тис. грн на рік.

"Закладаючи такий норматив на учня, ми закладаємо проблеми місцевих бюджетів та перекладання значної кількості фінансування на кишеню батьків. Це призводить до поглиблення нерівного доступу до якісної освіти. Школи, де навчаються діти більш забезпечених батьків, мають зовсім інші умови навчання. Освіта в Україні відтворює бідність і формує соціальний прошарок недоосвічених людей. І саме з цього прошарку потім ми отримуємо громадян, нездатних робити свідомий вибір, нездатних забезпечити себе в житті чесною працею", - підкреслює голова профільного парламентського комітету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ