Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За обсягом виробленої сільгосппродукції Львівщина займає 9 місце в Україні

Сільське господарство, як вид економічної діяльності залишається однією із провідних ресурсоутворюючих галузей Львівщини та посідає третє місце після промисловості, транспорту і зв’язку. Його частка у загальнообласній валовій доданій вартості складає майже 12%, – повідомили в Головному управлінні статистики у Львівській області.

 

У сільському господарстві зайнято майже половину економічно активного сільського населення працездатного віку.

 

Сільськогосподарський сектор економіки області займає достойне місце в рейтингу областей України. В усіх категоріях господарств області на 2,8% сільськогосподарських угідь створюється 4,8% валової продукції сільського господарства від загального її обсягу в Україні. Утримуючи 6,2% поголів’я корів, господарства області формують 6,2% виробництва молока, а наявне поголів’я худоби, свиней і птиці забезпечує частку в обсягах виробництва м’яса в Україні на рівні 5,8 відсотка.

 

Обсяг продукції сільського господарства за 2008 рік в усіх категоріях господарств (за порівнянними цінами 2005 року) становив 4 300,5 млн. грн. і збільшився до попереднього року на 0,2%. Зростання виробництва відбулося за рахунок сільськогосподарських підприємств.

 

Основними виробниками сільськогосподарської продукції в області надалі залишаються господарства населення. Останнім десятиріччям зросла роль господарств населення у сільськогосподарському виробництві у зв’язку із збільшенням землі у власності та користуванні громадян майже у два рази порівняно з 1995 роком, на початок 2009 року

вона склала 883,2 тис. га.

 

Зростання обсягу продукції сільського господарства у вартісній оцінці за січень-жовтень 2009 року у порівнянні з аналогічним періодом торік відбулося на 3,1%, у тому числі продукції рослинництва – на 16,4%, продукції тваринництва – зменшення на 2,6%.

 

Збільшення обсягів продукції сільського господарства у вартісній оцінці відбулося у сільськогосподарських підприємствах на 9,5% (у січні–жовтні 2008р. – на 31,1%) і у господарствах населення на 1,3% (у січні–жовтні 2008р. зменшення на 6,8%).

 

За обсягом виробництва продукції сільського господарства у січні–жовтні 2009р. Львівщина займала дев’яте місце в Україні, а за індексами – шосте. Частка Львівщини в Україні з виробництва продукції сільського господарства становила 4,4%.

 

Сільськогосподарські виробники області практично завершили збирання сільськогосподарських культур урожаю поточного року. У січні–жовтні 2009 року в усіх категоріях господарств, у порівнянні з відповідною датою минулого року, збільшилося виробництво зернових та зернобобових культур на 8%, картоплі – на 9,6%, овочів – на 8,5%, плодів та ягід – на 2,7%.

 

У господарствах усіх категорій у січні–жовтні 2009 року у порівнянні з відповідним періодом торік збільшилося виробництво м’яса (реалізовано на забій худоби та птиці у живій вазі) – на 1,2%, яєць від птиці всіх видів – на 3,8%.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ