Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: За одну ніч у Києві розстріляли 563 людини
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

За одну ніч у Києві розстріляли 563 людини

Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Згадують жертв Великого терору проведеного радянською владою у 1937-1938 роках. Лише за одну ніч 19 травня 1938-го у Києві у в'язницях НКВД розстріляли 563 людини. Це була найкривавіша ніч у місті.

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.

Розстріли проводилися на подвір'ях в'язниць, у підвалах НКВД або безпосередньо на місцях масових захоронень, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Почався Великий терор оперативним наказом НКВД СРСР № 00447 "Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів" від 30 липня 1937 року. Наявні накази і листування свідчать, що масові репресії готувалися заздалегідь. Наказом їх лише формалізували.

Протягом 1937-1938 на території УРСР засудили 198 918 осіб. Дві третини – до розстрілу. Решту - відправили до в`язниць і таборів.

Одним із найбільших масових поховань є Биківня в Києві. Встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ