Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За останні десять днів на Львівщині зафіксовано три випадки групового отруєння людей чадним газом

За останні десять днів на Львівщині зафіксовано три випадки групового отруєння людей чадним газом – повідомили „Гал-іnfо” у прес-центрі ГУ МНС України у Львівській області.

 Зокрема, 11 жовтня в селі Садки Жидачівського району, через використання несправного газового конвектору, загинули  дві вісімнадцятирічні дівчини. Їхні тіла з явними ознаками отруєння чадним газом виявили в одноповерховому приватному будинку.
 Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного обладнання трохи  не призвело до  смерті сім’ї у селищі міського типу Шкло, що на Яворівщині. 8 жовтня під час роботи газової пічки у приватному помешканні 37-річної Лесі П., у комині виникла зворотня тяга, яка загасила полум’я і небезпечні продукти згоряння та природний газ потрапили до житлової кімнати. Проте мешканці вчасно відчули запах газу і обійшлося без жертв.
 У ніч проти 15 жовтня 25-річну Галину М. з села Жулин  Стрийського району  разом з двома дітьми у важкому стані доправили до реанімаційного відділення Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом отруєння чадним газом. Як виявилось, аби зігріти себе та двох неповнолітніх дітей дев’яти та семи років, вона запалила духовку та залишила відкритими її дверцята, внаслідок чого чадний газ йшов в будинок.
 Чадний газ (окис вуглецю) – безколірний газ без запаху. Головна небезпека полягає у тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, замінює собою кисень, що міститься в еритроцитах. Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування – гіпоксія.
 Основними симптомами та ознаками отруєння є головний біль та нудота, задуха. Спостерігається потьмарення свідомості, м’язова слабкість. З візуальних ознак – почервоніння шкіри обличчя та рук.
 При виявленні ознак отруєння чадним газом необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу та негайно вийти (або винести потерпілого) на свіже повітря. При необхідності надання невідкладної допомоги до прибуття лікарів необхідно дотримуватися принципів надання допомоги при інгаляційних отруєннях, а при зупинці дихання та кровообігу – серцево-легеневої реанімації – попереджають МНСники.
 „З метою ж попередження таких випадків необхідно перевірити системи опалення перед початком експлуатації. Окрему увагу необхідно звернути на справність систем виведення продуктів горіння – коминів. Наявність в них тяги перевіряється за допомогою запаленого сірника. І ні в якому разі не слід залишати включені прилади опалення без нагляду під час сну. Також не рекомендуємо залишати дітей без нагляду при включених приладах опалення”, - йдеться в повідомленні прес-центру ГУ МНС у Львівській області.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ