Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За останні десятиліття ЄС витратив до 30 млн євро на медіа в східних країнах-партнерах

Сьогодні, 13 вересня, в Києві стартує Друга медіа-конференція Східного партнерства. Під час заходу основну увагу учасники приділять питанню дедалі більших викликів, з якими стикаються журналісти в східних країнах-партнерах ЄС. Про це повідомило Представництво Європейського Союзу в Україні.

В конференції візьмуть участь 350 працівників медійної сфери та донори з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Республіки Молдова, України, а також країн-членів ЄС та інших країн. Це унікальна платформа, де учасники мають визначити наявні перешкоди до створення здорового медіа-середовища, обговорити шляхи їх подолання та виявити, яким чином Європейський Союз та інші донори можуть найкраще підтримати незалежних журналістів в цих країнах. 

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнес Ган у відеозверненні наголосив, що “свобода думки є одним із фундаментів, на якому збудовано Союз. Ми віримо, що впливова та незалежна преса є основою для успішного суспільства в будь-якій країні світу. Сьогоднішня конференція чітко показує важливість більш тісної співпраці ЄС з країнами-партнерами в питанні плюралізму та незалежності медіа”. 

За організацію заходу відповідає Європейська Комісія спільно з Європейською службою зовнішньої дії та за підтримки Уряду України.

Впродовж останніх десятиліть Європейський Союз виділив та витратив близько 30 млн. євро на підтримку ініціатив в сфері медіа в східних країнах-партнерах. Незалежні журналісти є ключовою умовою для розвитку демократичного суспільства. Європейський Союз й надалі підтримуватиме розвиток вільного, незалежного та плюралістичного медійного простору в сусідніх країнах.  

Учасники конференції розглянуть, з яким тиском доводиться стикатися працівникам медійної сфери в країнах Східного партнерства. Вони обговорюватимуть можливі рішення для досягнення економічної стабільності у виробництві новин та сюжетів. Також серед тем - наявні складнощі в реформуванні сектору громадського мовлення.

Зокрема, учасники конференції розглянуть методи досягнення більшої стабільності медіа та способи допомоги журналістам у професійному зростанні. Крім того, учасники обговорять питання дезінформації та поширення упередженої та неправдивої інформації в соціальних мережах. Основну увагу приділять тому, як медіа можуть підвищити рівень критичного мислення в суспільстві.

Напередодні конференції Європейський фонд підтримки демократії (The European Endowment for Democracy, EED) поділиться своїм досвідом в підтримці незалежних медіа в країнах Східного партнерства. Основна увага -  на ролі незалежних медіа в контексті швидкозмінної політичної ситуації та перехідного період у розвитку суспільства.

Європейський фонд підтримки демократії - це приватна організація, що надає гранти та яку фінансують країни-члени ЄС та європейські інституції.

Другу медіа-конференцію Східного партнерства проводять напередодні П’ятого саміту Східного партнерства, який пройде в Брюсселі в листопаді 2017 року. Результати дискусій та практичні рекомендації цієї конференції стануть основою для подальшого обговорення під час саміту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ