Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За перший рік дії нового КПК зменшилася кількість дітей за гратами, - Павленко

Уже за перший рік дії нового Кримінального процесуального кодексу, який набув чинності 20 листопада 2012 року, зменшилася кількість дітей в колоніях, СІЗО та дітей, притягнутих до кримінальної відповідальності. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час прес-конференції, повідомила прес-служба Президента України.

За його словами, новий КПК став ключовим етапом гуманізації правосуддя щодо дітей.

Так, за його словами, якщо станом на 1 листопада 2012 року в колоніях перебувало 1289 дітей, то на 1 листопада 2013 року вже 968 дітей; якщо в СІЗО перебувало 553 дитини, то станом на цей період - 273 дитини.

«При цьому, я нагадаю, в 2010 році в СІЗО утримувалось 976 дітей, а в колоніях відбувало покарання майже 1500 дітей», - сказав Уповноважений Президента з прав дитини.

Крім того, за його словами, зменшилася кількість дітей, які умовно відбувають покарання, «тобто щодо яких ухвалено рішення про звільнення від відбування кримінального покарання з випробуванням».

«Якщо до 2012 року кількість дітей, які умовно відбувають покарання щорічно збільшувалася (для порівняння: в січні 2011 року на обліку в кримінально-виконавчій інспекції перебувало 4353 дитини, а в 2012 році - 4945 дітей), то станом на січень 2013 року таких дітей вже стало 3518», - констатував Ю.Павленко.

Він пояснив, що гуманізація кримінального правосуддя призвела до більш об’єктивного та швидкого розгляду справ щодо дітей, які в конфлікті з законом, а також до зменшення як термінів, так і більш активного використання судами звільнення від кримінальної відповідальності дітей із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

Разом з тим, за його словами, потрібно розробити нові форми соціальної роботи з дітьми, які перебувають в конфлікті з законом, і запровадити більш широкий спектр примусових заходів виховного характеру по відношенню до них.

Необхідно розвивати сімейні форми виховання для дітей, які перебувають у конфлікті з законом, переконаний Ю.Павленко. «Це особливо актуально для тих дітей, у кого криміналізуючий фактор саме в рідній сім’ї», - наголосив він.

«Очевидно , що має більш активно розвиватися програма із впровадження «Зелених кімнат» у кожному районному та міському відділі міліції - окремих, спеціально облаштованих приміщень, в яких проводяться слідчі та інші дії з дитиною з тим, щоб не травмувати її», - сказав Ю.Павленко.

Юрій Павленко також зауважив, що відповідно до вимог нового КПК відбулося підвищення кваліфікації слідчих та суддів, які спеціалізуються на справах щодо дітей.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ