Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

За 5 місяців у львівський Центр допомоги учасникам бойових дій звернулося близько 3 тис. учасників АТО

Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій працює впродовж п’яти місяців (з травня 2016 року), і тут учасникам бойових дій та членам їх родин надають психологічні, соціально-медичні, соціально-економічні, інформаційні і юридичні послуги. За цей час у Центр звернулося близько 3 тисяч учасників АТО та членів їх сімей. Від сьогодні Центр почав працювати у нових приміщеннях – на вул. Пекарській, 41. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Дякую, отче, за вашу молитву і за посвячення цього приміщення. Божа ласка має завжди бути з нами. Це важливе місце для міста Львова, сюди приходять і будуть приходити наші герої, наші солдати, члени їхніх родин, щоб отримати першу консультацію, щоб отримати інформацію, що робить місто, які є програми, які плануються надалі речі. Також можна отримати якісну психологічну консультацію, поговорити щодо працевлаштування, попрацювати у робочих групах, бо важливо людей адаптувати до життя сьогоднішнього. Людина, яка проходить зону бойових дій, насправді отримує інший досвід. Важлива любов, важлива підтримка, розуміння.

Сьогодні в штаті працює 15 людей. Всі люди – це хлопці, які пройшли зону бойових дій, або дружини наших героїв, або волонтери – це люди, які живуть допомогою армії, які живуть допомогою нашим солдатам. Це важливо, бо такий принцип ми закладали, коли народжувалась ідея цього центру, щоб в одному місці боєць, солдат, доброволець міг отримати весь набір необхідних допомог, консультацій. Всі повинні працювати в інтересах тої людини, яка сюди прийшла.

Приємно, що ми вибудовуємо роботу з різними громадськими організаціями, з волонтерськими рухами. Коли є війна, важливо бути разом і показувати приклад єдності. Ми вчимося щодня, розуміємо, що нас чекає дуже непростий завтрашній день. Але я переконаний, що разом ми переможемо.

Сьогодні ми маємо офіційно перший робочий день в цьому приміщенні, центр вже працює останні місяці. Ми спочатку приймали відвідувачів у приміщенні Личаківської адміністрації. Сьогодні перший день прийом ведеться тут. Приємно, що хлопці, які тут працюють, жінки – всі або пройшли зону бойових дій, або це є родини наших героїв, волонтери. Вони з півслова розуміють людей, які сюди приходять. Важливо в одному місці надавати всі комплексні допомоги, надавати інформацію та консультацію, щоб людна, яка пройшла зон бойових дій, не бігала по різних кабінетах. Тут всі мають працювати разом, щоб максимально допомогти адаптуватись до сьогоднішнього життя і бути корисним. Важливо, щоб кожен хлопець, який пройшов зону бойових дій, мав роботу, буде мати роботу, буде мати нормальну ситуацію в сім’ї, зможе нормально входити у це життя.

Ми перші в Україні прийняли програму допомоги нашим хлопцям, які вертаються з війни. Ця програма діє 2 роки. Зараз депутати міської ради напрацьовують нову програму, яка буде діяти з наступного року. Ми показуємо приклад для інших міст України і з точки зору будівництва житла для сімей, які втратили годувальників, де годувальники зазнали поранень, де є хлопці-сироти. Також ми показуємо приклад людям, які хотіли би мати землю, але не мають такої можливості її отримати, бо Львів дуже компактний, ми знайшли фінансову формулу, як це компенсувати. Це є сума 100 тис грн. Я би хотів, щоб інші міста у нашій державі також брали цей приклад для себе. Тим, хто хоче будувати собі житло, ми будемо допомагати земельними ділянками в межах Львівської області. На сьогодні більше 600 львів’ян вже такі земельні ділянки отримали. Головне – адаптувати людину до реалій нашого непростого життя. Часто хлопці, які приходять з війни, говорять, що там простіше, бо там видно, де є ворог, а де є свої. Тут є часто проблеми, бо важко зрозуміти, де є свої, а де чужі», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

За час роботи у Центр звернулося близько 3 тисяч учасників АТО та членів їх сімей. З них документи на отримання одноразової матеріальної допомоги на оздоровлення і відпочинок дітей учасників АТО – мешканців м. Львова подало  1148 осіб. Інформаційні послуги щодо пільг та соціальних гарантій отримали 924 особи. Юридичні консультації було надано 1492 особам. Психологічними послугами охоплено  1098 осіб.

Як розповіла Оксана Рубай, в.о керівника Центру, основним у роботі є охоплення соціальною роботою, інформаційними, юридичними, психологічними, а також соціально-медичними та соціально-економічними послугами. Серед завдань Центру – формування бази даних – збір та обробка інформації щодо потреб учасників АТО; залучення громадськості до проведення роботи з учасниками АТО; комунікація з органами місцевої влади, громадськими та волонтерськими організаціями щодо ефективнішого надання послуг, а також моніторинг вирішення питань учасників АТО та членів їх сімей.

Окрім того, Центр спільно із владою, громадськими організаціями і активістами організовує дитячо-розважальні та пізнавальні заходи, тренінги, різноманітні поїздки тощо. Зокрема, за час роботи Центру було проведено 20 заходів, в яких взяли участь 1234 особи. З них 285 учасників бойових дій, 804 дитини учасників бойових дій, 130 дружин, матерів та вдів учасників бойових дій. Також у заходах взяли участь 15 волонтерів.

За період функціонування Центр уклав угоди про партнерство з 10-ма організаціями, серед яких юридичні та психологічні центри, громадські організації та державні установи.

У Центрі працює 15 осіб, з них 2 психологи, 2 юрисконсульти, 7 інспекторів, 4 адмінпрацівники. Серед працівників є 5 учасників бойових дій, 3 дружини учасників бойових дій та 2 волонтери АТО.

Загалом, на проведення реконструкції нежитлових приміщень для облаштування Центру (вул. Пекарська, 41) у 2016 році використано 1 491 206,62 грн. Адміністративно-господарське управління для забезпечення роботи Центру купило  меблі та комп’ютерну техніку на суму 198 826,69.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ