Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За результатами міліцейських перевірок 38 аптечних закладів у Львівській області буде позбавлено ліцензій

Міністерством внутрішніх справ на виконання доручень Уряду України, спрямованих на запобігання поширенню епідемії грипу, вжито низку заходів із недопущення зловживань з боку посадових осіб аптечних закладів під час реалізації лікарських засобів, службових осіб обласних управлінь охорони здоров'я i лікарень з ліками та медичними виробами, що були закуплені за бюджеті кошти та надходять до регіонів шляхом централізованого постачання або в якості гуманітарної допомоги. З цією метою створено 448 мобільних оперативних груп, до складу яких залучено більше 1 300 працівників міліції. Повідомив ДЗГ та МД МВС України.

Здійснюються відпрацювання аптечних закладів з метою встановлення наявності мінімального переліку медичних профілактичних i лікарських засобів, що обов'язково мають бути в аптечних закладах, дотримання цін на лікарські препарати й засоби індивідуального захисту на рівні цін, станом на 22.10.2009 та дотримання граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Крім цього, здійснюється відпрацювання лікувальних закладів з питань недопущення реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення, що були закуплені за бюджетні кошти та надходять шляхом централізованого постачання хворим за кошти та незаконного їх потрапляння в аптечну мережу, на ринки тощо.

Правоохоронцями вживаються також заходи із супроводження надходження, розподілення та цільового використання гуманітарної допомоги, що надходить з інших країн у зв'язку з епідемією грипу, недопущення потрапляння гуманітарної допомоги в аптеки, а також її реалізації фізичними особами.

Починаючи з 30 жовтня цього року такими мобільними оперативними групами здійснено майже 2 тисячі 800 перевірок (близько 2 тис. 700 аптек, 62 оптових постачальників медикаментів). Під час таких перевірок виявлено 450 порушення порядку обігу лікарських засобів. У 102 аптечних закладах зафіксовано перевищення граничних рівнів роздрібних цін на медичні препарати, що визначені постановою Кабінету Міністрів України № 1154 від 30.10.2009.

За матеріалами перевірок вже порушено кримінальну справу. Так, у Тернопільській області за матеріалами співробітників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1. ст. 225 (обман покупців та замовників) Кримінального кодексу України, стосовно директора приватного підприємства, яка в період з 30 жовтня по 4 листопада ц.р. здійснювала виготовлення марлевих пов’язок з технічної марлі, яка не придатна для використання в медичних цілях (сировина для фільтрів, що використовується цукровими та спиртозаводами), та реалізовувала їх оптовими партіями за ціною 4 грн. за 1шт. при встановленій граничній ціні 1,1 грн.

У Житомирі посадовцями комунальної аптеки завищено роздрібні ціни на препарати "Азитроміцин" на 6,55 грн., "Хлоргексидину бігюконат" на 0,35 грн. В іншій комунальній аптеці її керівники встановили завищені роздрібні ціни на препарат "Азитроміцин" на 5,05 грн., рукавички - на 0,6 грн. А в аптеці, що належить приватному підприємцеві встановлено завищення цін на препарати "Арбідол" на 2,1 грн., "Амізон" – на 1,2 грн., "Азитроміцин" – на 0,75 грн., "Хлоргексидину бігюконат" – на майже гривню, марлю – на 22 копійки. Аналогічні порушення виявлені у Житомирській (12), Донецькій, Харківській (по 5), та Луганській (2) областях. Начебто невелика різниця в цінах, однак можна собі лише уявити яку «маржу» отримають реалізатори медпрепаратів, особливо зважаючи на теперішній ажіотаж.

Виявлено випадки придбання препаратів оптовими постачальниками у виробників за цінами, що вищі за встановлені постановою Кабінету Міністрів України № 1154 від 30.10.2009.

Так, у Донецьку оптовим постачальником (товариство з обмеженою відповідальністю) в період з 20.10.2009 по 02.11.2009 препарат "Амізон" закуповувався у виробника (фармацевтичне товариство) за ціною 12 грн. за упаковку (встановлена оптова ціна згідно з вищеназваною постановою сягає лише 10,87 грн.). Мазь оксолінова закуповувалась у виробника (закрите акціонерне товариство) за ціною 6,8 грн. (оптова ціна згідно з постановою - 6,16 грн.). В свою чергу, реалізація виробникам медичних препаратів за завищеними цінами змушує дрібнооптових постачальників та роздрібних продавців порушувати граничні встановлені оптові та роздрібні ціни.

Виявлено 135 фактів відсутності у продажу визначеного Урядом України обов'язкового асортиментного переліку медичних виробів. Основною причиною такої відсутності є незабезпечення поставок з боку оптових постачальників. Такі факти зафіксовані у Вінницькій (87), Житомирській (12), Харківській (8) областях та місті Севастополі (23). При цьому, під час перевірки на Харківщині вісьмох аптечних закладів, де був відсутній в реалізації необхідний асортиментний перелік, встановлено наявність ліків у підсобних приміщеннях.

Так, в підсобних приміщеннях двох центральних районних аптек було виявлено препарати "Анаферон дитячий", "Амізон", "Арбідол", "Афлубін", "Цефазолін" "Цестріаксон" та ватно-марлеві пов'язки. А в «підсобці» аптеки, що належить приватному підприємцеві виявлено препарат "Арбідол", якого у торгівельному залі не було.

За даними органів внутрішніх справ, майже у всіх аптечних закладах області в наявності тільки такі лікарські засоби та вироби медичного призначення, як хлоргексидину біглюконат, марля, рукавички та шприци. Будь-які противірусні препарати в роздрібній торгівлі - відсутні.

За встановленими фактами складено 42 протоколи адміністративну відповідальність. Найбільше таких порушень виявлено у Тернопільській області - 22, Вінницькій - 8.

До територіальних підрозділів Держлікінспекції та Держцінінспекції направлено 59 матеріалів на позбавлення аптечних закладів ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі лікарськими препаратами, з них в Львівській області - 38, в місті Києві -11.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ