Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

За рік Україна програла або визнала поразку у більше ніж 1000 справах в ЄСПЛ

Український уряд став одним із лідерів за кількістю порушень Європейської конвенції з прав людини, офіційно визнаних Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) у 2016 році та поступився за цим показником лише Італії. Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди" з посиланням на статистичні дані ЄСПЛ.

Протягом року Суд виніс 70 рішень, в яких Україна визнається винною у порушенні принаймні однієї зі статей конвенції, що не є найвищим показником (щодо Росії винесено 222 таких рішення, щодо Туреччини – 77, Румунії – 71). В частині з цих рішень об’єднані справи кількох заявників.

Натомість, у значно більшій кількості випадків Україна визнала свою вину і виплатила запитану заявником суму у відповідності до механізму односторонньої декларації. За рік таким чином вирішено 482 скарги, що є вкрай високим показником. Вище за український – показник Італії (811 односторонніх заяв про визнання вини держави). На третьому місці – Росія (215).

Також Україна активно  використовувала механізм дружнього вирішення суперечки, в рамках якого Київ узгоджує із заявником іншу суму компенсації, а заявник – знімає претензії до держави. Цей механізм також застосовується лише у випадках, коли держава знає, що порушила конвенцію і точно програє справу, однак юридично – не визнає порушення.

За цим показником Україна стала безумовним лідером (456 скарг). На другому місці – Росія (354 скарг), на третьому – Румунія (352).

Таким чином, виплати від України за скаргами, поданими раніше до ЄСПЛ, у 2016 році мають отримати більше 1000 українських заявників.

eurointegration.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ