Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За забруднення земель впливовим "зливачам" нечистот у Славському нарахували збитки у сумі 64 грн

Такий розмір збитків, заподіяних державі порушниками вимог природоохоронного законодавства у Славському, визначила Державна екологічна інспекція у Львівській області за результатами літньої рейдової перевірки.

Нагадаємо: йдеться про власників розкішних котеджів у цьому селищі на вулиці Волошина поблизу гори Тростян, які роками (!) спускають каналізаційні води прямо в карпатський ліс, користуючись при цьому незаконно збудованою та несправною очисною спорудою.

У числі цих осіб - Ігор Грицак, екс-банкір та бувший посадовець Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, його син, бізнесмен Остап Грицак, колишній директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Інформація про те, що за забруднення земельних резурсів у селищі Славське працівниками обласної Держекоінспекції за результатами рейдової перевірки «нараховуються збитки, завдані держави», на офіційному сайті даного органу з’явилася 10.07.2020 року – у публікації під нехитрим заголовком: «У селищі Славське громадяни забруднюють землі нечистотами».

У подальшому автором цих рядків було витребувано для ознайомлення метеріали даної перевірки. Йдеться про копію акту проведення держконтролю - державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Львівської області (цей захід відбувся 2 липня 2020 року).

Із даного акту вбачалось, що у ході перевірки на вулиці Волошина біля будівлі очисної споруди інспектори виявили витік нечистот на земельну ділянку орієнтовними розмірами 30х1 м, що є порушенням статтей 15, 17, 32 Закону України «Про відходи» та статті 167 Земельного кодексу України.

Після цього спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції на ділянці зі слідами витікання було проведено відбір проб грунту з метою виявлення вмісту забруднюючих речовин.

У подальшому за результати проведених лабораторних досліджень було виявлено перевищення забруднюючих речовин за такими показниками: амоній (обмінний) – 11,12 (при нормі 5,87) та фосфор (рухомі форми) – 84,20 (при нормі 60,82).

Враховуючи зазначене, Державна екологічна інспекція у Львівській області скерувала лист у Сколівський відділ ГУ Держгеокадастру для надання інформації щодо нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, на якій знаходиться будівля очисної споруди - з метою подальшого розрахунку збитків, заподіяних внаслідок забруднення земель.

Про суму розрахованих збитків – аж 64,13 грн. – автора цих рядків було проінформовано у відповіді від 05.10.2020 року із Державної екологічної інспекції у Львівській області (на запит щодо отримання публічної інформації), яка підписана першим заступником начальника Інспекції Романом Конопадом.

У ній повідомлялося, що згідно листа, який Держекоінспекція отримала з Сколівського відділу ГУ Дердгеокадастру, нормативно-грошова оцінка земель несільськогосподарсткого призначення (у числі який й земля, яку забруднюють впливові «зливачі» нечистот у Славському, - авт) за межами населених пунктів на території Сколівського району Львівської області станом на 01.01.2020 року не проведена. А тому Держекоінспекція розрахувала суму збитків відповідно до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства.

Зазначу, що упродовж останнього року порушення природоохоронного законодавства та правил благоустрою «тими самими» власниками елітних котеджів тричі фіксувалося комісіями Славської селищної ради.

Окрім цього, раніше «природоохоронні» порушення один раз документувалися Державною екологічною інспекцією у Львівській області, працівники якої минулорічної осені притягнули до адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами, що в свою чергу спричинило забруднення земельних ділянок, кількох власників елітних садиб, зокрема, екс-банкіра та бувшого посадовеця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ігоря Грицака.

Віктор Корнієнко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ