Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заборона відвідувати школу учням без щеплень не порушує права на освіту - омбудсмаен

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що заборона відвідувати заклади освіти дітям, у яких відсутні профілактичні щеплення, не порушує їх право на освіту.
Фото Дрогобицька міська рада

Таку заяву оприлюднив Офіс омбудсмана у Facebook.

Уповноважений дотримується позиції, що заборона відвідувати заклади освіти дітям, у яких відсутні профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень, не порушує їх право на освіту, оскільки чинним законодавством передбачені різні форми здобуття освіти, окремі з яких можна реалізувати без відвідування закладу освіти.

У омбудсмана наголосили, що обов’язкова вакцинація створює колективний імунітет та захищає не лише щеплених дітей, але й тих, які не можуть бути вакцинованими через медичні протипоказання.

Окрім того, як пояснили у відомстві, Верховний Суд у своїй постанові від 17 квітня 2019 року у справі №682/1692/17 зазначив, що вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою.

У цій справі Верховний Суд звернув увагу, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей, уточнюється у повідомленні.

У Денісової також нагадали, що, відповідно до статті 17 Закону "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", розглядаючи справи, національні суди застосовують практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Нагадаємо, 25 березня на сайті освітнього омбудсмана поінформували, що заборона відвідувати заклади освіти нещепленим дітям законна. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ