Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по Львівській області становить 34,8 мільйона гривень

Загальна  сума  заборгованості з виплати  заробітної плати  по Львівській області становить 34,8 млн. грн. На економічно активних підприємствах вона більше 22,6 млн грн, на підприємствах-банкрутах – понад  6 млн грн, на економічно неактивних -  5,7 млн грн. Найбільше заборгувано заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій, що розташовані  та території  міста Львова – понад 16 млн грн,  Борислава – 2,3 млн грн,   Дрогобича – 1,9 млн грн, Червонограда - понад 1млн грн, Сокальського та Яворівського районів – більше 1 млн грн.
  Вжитими заходами органами прокуратури області забезпечено системне зменшення заборгованості з виплати заробітної плати в регіоні. Так, за даними статистичного управління, заборгованість з виплати заробітної плати  по області  станом на 01.01 2005 року становила – 42,6 млн грн, на 01.01.2006 року – 37, 5 млн грн, на 01.06.2006 року – 34,8 млн грн. Цьому сприяють  постійний  дієвий нагляд з боку органів  прокуратури, проведення  перевірок  спільно з контролюючими органами на  господарюючих  суб’єктах.
  На виконання рішення колегії прокуратури області від 14.04.2006 року та скерованих  завдань  органами прокуратури виявлено  в регіоні  факти  безпідставної невиплати заробітної плати керівниками підприємств різних форм власності при наявності грошових коштів на розрахункових рахунках, непроведення  індексації та компенсації заробітної плати у зв’язку із  порушенням строків її виплати, надання  недостовірної інформації про розмір заборгованості  із заробітної плати та ін.  За результатами  проведених перевірок протягом  2006  року органами прокуратури області  порушено 97   кримінальних справ, які направлено до суду, розглянуто із вжиттям заходів 564 подання та приписи про усунення  виявлених порушень, задоволено 119 протестів,  326 посадових осіб притягнуто до відповідальності. Всього відшкодовано за документами прокурорського реагування 35 169 000 грн.
Внаслідок   вжитих  заходів  на 01.07.2006 року рівень заборгованості з виплати  заробітної плати  порівняно з січнем 2006 року, зменшився з 37,5 млн грн до 34,8 млн грн.
Активністю по виявленню порушень законодавства про оплату  праці  відзначалась  робота  прокуратури Сихівського району м. Львова, яка  за результатами перевірок порушила 13 кримінальних справ, прокуратури м. Львова та Шевченківського району м. Львова по 7 кримінальних справ, прокуратура  Залізничного м. Львова -  6 справ.  
 Іншим грубим  порушенням, яке виявлено    у ході   перевірок, є виплата  заробітної плати в „конвертах”, інакше  кажучи  -  приховані  трудові  відносини, коли працівників приймають на роботу без внесення відповідних записів у  трудову  книжку, або ж  виплачують лише частину зарплати, а решту  виплачують „в конвертах” з метою  ухилення від повної сплати податків  та інших обов’язкових платежів до бюджету, Пенсійного   фонду і фондів соціального страхування.
  Оскільки рівень заборгованості із виплати заробітної плати залишається досить значним, нагляд за додержанням законодавства про оплату  праці є одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури. Повідомив в. о. прес-секретаря прокуратури Львівської області Й.Хамардюк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ