Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Загрози технічного дефолту в Україні немає - експерт

Загрози технічного дефолту в Україні немає. про це заявив у коментарі кандидат економічних наук, доцента Львівського інституту банківської справи УБС НБУ Віталій Рисін.

 

За його словами, технічний дефолт – це ситуація, коли держава на певний момент часу неспроможна здійснювати виплати за внутрішніми зобов’язаннями, не може покривати витрати, які фінансуються із державного бюджету. За останніми повідомленнями в пресі – залишки коштів на казначейських рахунках є доволі незначними, відповідно співставляються показники наявних коштів із витратами, які згідно із графіком мають бутим профінансовані з держбюджету, за рахунок цих коштів. Втім, залишок коштів на рахунках казначейства має насправді резервне значення – як запас, на випадок появи якихось непередбачених бюджетом витрат. Набагато більше значення має надходження коштів на Держказначейства, і в принципі, якщо кошти будуть стабільно надходити на рахунок Держказначейства протягом наступних періодів, то технічного дефолту не станеться.  

 

На даний момент, згідно із повідомленнями Держказначейства, за надходженнями станом на січень жодних проблем немає – кошти надійшли у повному обсязі. За лютий інформації ще немає, хоча можливо і є якісь зміни. Але, за умови стабільного надходження коштів на рахунок, можна говорити про те, що загрози технічного дефолту в Україні немає

 

Але, звичайно, якщо звернути увагу на політичну та економічну ситуацію в країні – на той самий незатверджений до цих пір бюджет, то ризик настання технічного дефолту підвищується, і якщо така ситуація продовжуватиметься, то ризик технічного дефолту відповідно зростатиме. Щодо Національного банку, то резерви НБУ не мають відношення до забезпечення функціонування держави та фінансування державних видатків, тому динаміка зменшення золотовалютних запасів (до 24,2 млн.дол. станом на лютий 2010 року) відношення до цього немає.

 

Повідомлення щодо технічного дефолту стосувалися власне втутрішньої ситуації, а не здатності держави погашати свої зовнішні зобов’язання. Так зовнішній державний борг дійсно зріс останнім часом, що пов’язано із залученням величезної кількості грошей для боротьби із кризою та здійсненням зовнішніх запозичень у Міжнародного валютного фонду. Але більшість експертів вважає, що загрози неспроможності України погасити свої зовнішні зобов’язання зараз не існує.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ