Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Загибель розвідників на Донбасі: побратими розповіли версію подій, яка не збігається з офіційною

Побратими загиблих 13 липня на Донбасі розвідників розповіли версію подій того дня. Вона не збігається з офіційною, яку раніше озвучили у Генеральному штабі Збройних сил України.

Їхнє звернення оприлюднив волонтер Роман Донік, пише Громадське.

Зранку 13 липня група розвідників виконувала антидиверсійну задачу біля с. Зайцеве.

Спочатку, внаслідок підриву загинув командир РВ лейтенант Красногрудь з позивним «Мір».

Командування, дізнавшись про ситуацію, вирішує домовитись з бойовиками про евакуацію тіла через ОБСЄ та СЦКК. Близько 14:00 група з 8 людей (розвідники, сапери, представники СЦЦК) вирушає на евакуацію. Сержант Журавель за позивним «Ярік» йшов першим, бо він знав дорогу до тіла «Міра».

«І тут відбуваються речі, які намагаються приховати від суспільства: Озброєна група евакуації. Шестеро з восьми озброєні, два представники СЦКК без зброї; Лише четверо з восьми у білих чохлах з написом «СЦЦК» на касках і бронежилетах. Це «Ярік», один з саперів, що йшов одразу за ним і два останніх з групи, представника «СЦЦК»; Минуло приблизно 5 годин з моменту підриву командира РВ. Рацію, яка була в нього, могли забрати окупанти, але групу все одно випускають з раціями на тій самій прошивці», — йдеться у зверненні.

У 7-8 метрах від тіла бойовики відкрили вогонь по групі з трьох напрямків. «Ярік» дістав поранення у ногу.

Не пересвідчившись в якому стані «Ярік», решта групи відходить і повідомляє командування, що «Ярік» загинув.

Водночас, дрон знаходить пораненого «Яріка», який рухався у бік своїх позицій. 

Після цього формується ще одна група для евакуації пораненого. Цього разу група виходить з медиком і без будь-яких видимих розпізнавальних знаків.

Медик наблизився до пораненого на відстань близько 30 метрів. Однак, бойовики обстрілюють посадку і «Ярік» та медик сховаються від обстрілу.

«Медик теж ховається від обстрілу в тій самій балці, але починає панікувати і біжить… зачіпає розтяжку і гине на місці», — зазначили побратими.

Крім того, старший групи евакуації отримує контузію.

Водночас, під вихід групи, яка йшла за тілом «Міра» привели в бойову готовність всі сили та засоби батальйону і навестись на цілі.

«Команда є, а цілей ніхто не дав. Тобто розрахунки засобів вогневого ураження готові до роботи, але не знають, куди наводитись», — йдеться у повідомленні

«В період з другої половини дня 13.07.2020 по 18.07.2020 включно, в районі де в останній раз бачили пораненого ще живим не було жодних обстрілів та спроб порятунку», — додали військові.

Зазначається, що події відбувались у 350-400 метрах від українських позицій.

«За даними медекспертизи сержант Журавель, поранений приблизно о 14:00 13. липня помер від нестачі крові в період з 14 по 16 липня», — зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 17 липня бойовики передали українським військовим тіло загиблого військового медика. Після проведення експертизи у штабі операції Об'єднаних сил заявили, що загиблий — громадянин Естонії, медик-сержант Микола Ілін.

Раніше, 16 липня, передали тіло загиблого командира взводу 35-ї окремої бригади морської піхоти Дмитра Красногрудя. А 21 липня передали ще одного загиблого військового.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ