Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Західні банки призупинили видачу кредитів російським підприємствам

Ринок синдикованих кредитів для компаній РФ завмер, а кредитні лінії на мільярди доларів, які перебували в процесі формування, виявилися замороженими напередодні підсумків "референдуму" про статус Криму і можливих економічних санкцій проти Росії.

Повідомляє Рейтер.

Російські компанії, включаючи оператора мобільного зв'язку " Вимпелком " і найбільшого в світі виробника хлористого калію Уралкалий, зіткнуться з проблемою можливого зростання вартості запозичень, коли кредитування відновиться.

Подорожчання запозичень стане ще одним ризиком для економіки Росії, над якою нависла санкції США і Європейського Союзу, які погрожували покарати Москву за референдум про відокремлення Криму від України 16 березня.

За станом на початок березня в роботі знаходилися близько 20 нових кредитів для російських компаній, а переговори про нові кредити обсягом 5,5 мільярда доларів, включаючи трирічний позику Вимпелкому на 2 мільярди доларів, були в просунутій стадії.

Міжнародні банки тягнуть час, в тому числі в угодах, вже схвалених кредитними комітетами, оскільки хочуть прояснення швидко мінливої політичної ситуації, кажуть банкіри.

Погоджений строк видачі принаймні одного великого кредиту був зірваний минулого тижня, після того як лише 2 з 10 банків, запрошених до участі, відгукнулися вчасно, банкіри сказали в п'ятницю.

"Банки кажуть, що вони як і раніше відкриті, але вони нічого не роблять. Російські угоди заморожені", - сказав високопоставлений банкір.

Серед компаній, що знаходяться в процесі оформлення кредитами на суму понад 1 мільярда доларів - нафтохімічний гігант Сибур, Новолипецький металургійний комбінат і виробник залізної руди Металоінвест. Уралкалий шукає рефінансування в обсязі 500 мільйонів доларів.

"Ніхто в здоровому глузді не буде дзвонити клієнту і говорити, що знайшов для нього гроші. Клієнти цього і не чекають", - сказав інший високопоставлений банкір.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ