Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Захворюваність на грип не перетнула епідемічний поріг в жодном у з регіонів

За звітний тиждень з 28 грудня по 3 січня нинішнього року зареєстровано 4 летальних випадки від грипу в Одесі. На звітному тижні відмічається спорадична активність грипу у Вінницькій, Одеській, Чернігівській та Харківській областях, де в зразках матеріалу пацієнтів із підозрою на «грип» методом ПЛР визначено віруси грипу, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Інтенсивність епідемії тримається на низькому рівні, що притаманно для цієї пори року, проте захворюваність в епідсезоні 2015 – 2016 рр. на 8 % вища рівня аналогічного періоду минулого епідемічного сезону. Кількість госпіталізованих осіб більша за минулорічну на 0,6 %.

З початку щотижневого моніторингу, з 28 вересня 2015 року, фахівцями вірусологічних лабораторій Держсанепідслужби України методом полімеразної ланцюгової  реакції досліджено 1089 зразків матеріалу від хворих на грип, із них  133 позитивних результатів. Визначено в 103 випадках віруси грипу типу А(Н1N1)pdm09, 1 –  А(Н1N1)сезонний, 10 – А(Н3N2)сезонний,  7 – А нетипований та 12 – В.

За оперативними даними територіальних органів охорони здоров’я з початку епідемічного сезону (28.09 – 03.01.2016 р.) в Україні зареєстровано 2096769 випадків захворювань на грип та ГРВІ, перехворіло 5,4 % населення України. Із загальної кількості захворілих 68,9 % становлять діти віком до 17 років. Найбільші показники захворюваності на грип та ГРВІ відмічаються серед населення Київської області (890,4 на 10 тисяч населення) та м. Києва (803,1 на 10 тисяч населення), де перехворіло відповідно 8,9 та 8,0 % населення. Найменша захворюваність реєструється в Закарпатській (318,3 на 10 тисяч населення), Тернопільській (323,0 на 10 тисяч населення) по 3,2 % та Харківській областях (202,3 на 10 тисяч населення) – 2 %.

Усього за цей період по Україні госпіталізовано з попередніми діагнозами «грип та ГРВІ» 70353 особи (3,4 % від захворілих ), із них 77  % становлять діти до 17 років.

Детальніше з інформацією щодо епідемічної ситуації в Україні та вірусологічного моніторингу в епідсезоні 2015–2016 рр. з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій можна ознайомитися у Інформаційному бюлетні, який підготовлений Українським центром з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

Національна комісія з охорони здоров'я і планування сім'ї Китаю повідомила ВООЗ про лабораторно підтверджені випадки інфікування людей вірусом пташиного грипу A (H7N9). Враховуючи кілька спалахів хвороби у Китаї за останній рік ВООЗ рекомендує особам, що подорожують до країни, не відвідувати птахоферми, не контактувати з тваринами на ринках живої птиці, не відвідувати місць забою свійської птиці та не мати контактів із поверхнями, які виглядають забрудненими послідом домашніх птахів або інших тварин. Слід часто мити руки водою з милом та дотримуватися правил безпеки харчових продуктів і належну гігієну харчових продуктів.

 ВООЗ рекомендує країнам і далі посилювати епіднагляд за грипом, за важкими гострими респіраторними інфекціями  зокрема, і уважно вивчати будь-які незвичайні прояви для забезпечення повідомлення про випадки інфікування людей відповідно до ММСП (2005).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ