Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Закарпатський поет Андрій Любка отримав стипендію міністра культури Польщі

Молодий закарпатський поет Андрій Любка отримав стипендію міністра культури Польщі у межах програми <>. Про це повідомила прес-служба літературної агенції «Піраміда»№, яка 2008 року видала збірку віршів Андрія Любка <<Тероризм>>.


Стипендія призначена для молодих митців і перекладачів з країн Центрально-Східної Європи. Згідно з умовами програми, стипендіат протягом шести місяців може перебувати на території Польщі для ознайомлення із сучасною польською культурою та удосконалення творчої майстерності під керівництвом відомих польських митців та установ у найбільших і найвідоміших центрах польської культури.

Відтак, під час перебування у Польщі Андрій Любка нає намір написати прозову книгу про повоєнний Ужгород і <<бурі, котрі вирували у осерді Центральної Європи>>.

<<Книжка буде доволі дивною: часи, за задумом, будуть у ній переплітатися зовсім різні, як і люди, котрі народжуватимуться, зустрічатимуться й помиратимуть в різних містах, різних державах. Ужгород довоєнний і післявоєнний, чеський, мадярський, совєтський житиме в ній так само, як і живе зараз Ужгород український. Ті, котрі відбудовували після війни Варшаву, Прагу й Будапешт, бо не мали своєї столиці (назвати своєю столицею радянський Київ язик не повертається!), і ті, котрі в наш час змушені будувати чужі столиці, бо вдома роботи немає, зустрінуться на сторінках роману>>, - зазначив Андрій Любка.
За словами автора, він сподівається дописати книгу ще цього року.

<<Чи все буде так, як планую – покаже час. Герої книжки живуть своїм
життям, і їм може захотітися повернути сюжет в іншу сторону. Одного з
головних героїв, скажімо, я змушений був вбити вже на четвертій сторінці
рукопису - настільки він не хотів слухатися. Так що коли закінчу, а
сподіваюся закінчити книжку таки цього року - побачимо>>, – сказав Любка.

 Довідка.

 

Андрій Любка народився 1987 року, перекладач, есеїст, критик. Автор збірок поезій <<Вісім місяців шизофренії>> (2007), <<Тероризм>> (2008). Вірші та переклади друкувались у журналах <<Київська Русь>>, <<ШО>>, <<Всесвіт>>, <<Потяг-76>>, альманахах <<Джинсове покоління>>, <<Карпатська саламандра>>, <<Корзо>>. та ін.

Лауреат літературної премії <<Дебют>> (2007). Вірші перекладені угорською,
російською, англійською та польською мовами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ