Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

ЗАКАРПАТТЯ. „ГАЛ-INFO”. 27.11.2007. Проблему закарпатських пестицидів вирішуватимуть у Гамбурзі

260 тонн пестицидів вивезуть із Закарпаття та спалять на спеціальному заводі у німецькому місті Гамбург. Як повідомили «Гал-info» в Державній екологічній інспекції в Закарпатській області, наразі процес вивезення непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин на Закарпатті вже розпочато -- 20 листопада 2007 року ТзОВ “НВТ ”Динаміка” зі складу в с. Тересва Тячівського району в автофургони завантажила першу партію що становить 17,5 тонн хімічних відходів та відправила їх з України через митний пункт пропуску Ягодин до Німеччини транзитом через Польщу. Відвантаження відходів проходить під керівництвом технічного директора ТзОВ «Науково-виробниче товариство «Динаміка» Олександра Журавського та представника німецької фірми “AVG” (Abfail-Verwertungs-Geselschaft mbH) Арвідаса Кветкаускаса.
Вивезення та утилізація пестицидів стала можлива після того як Мінприроди та ТОВ «Науково-виробниче товариство «Динаміка» (м. Запоріжжя) провели 21 серпня 2007 року тендер на закупівлю послуг «Проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, в тому числі з підготовки та вивезення їх за межі України». За підсумками проведеного тендера, утилізацію цих ХЗЗР проводитиме німецька фірма “AVG” (Abfail-Verwertungs-Geselschaft mbH) м. Гамбург. Для виконання зазначених робіт з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 16,5 млн. грн. Відповідно до умов цього договору загальний обсяг відходів, що підлягає знешкодженню становить 1 тис. тонн, в тому числі на території Закарпатської області – 260 тонн, Одеської області – 283 тонни, Хмельницької області – 410 тонн, Чернівецької області – 47 тонн.
За даними екологів, в процесі діяльності сільськогосподарських підприємств ще з часів СРСР лише на території Закарпаття накопичилися сотні тонн заборонених, непридатних до використання та невизначених хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). За результатами інвентаризації станом на 17 травня 2007 року на Закарпатті обліковано 354,022 тонни цих речовин, а на території ВАТ "Хустський агрокомплекс" - 154 тонни забрудненого пестицидами ґрунту.
В 2006 році за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі 450 тис грн. за межі області з території Великоберезнянського району було вивезено на знешкодження 33,3 тонни ХЗЗР. Крім того, за рахунок коштів районного фонду охорони навколишнього природного середовища з двох господарств на території Ужгородського району вивезено на утилізацію 14,493 тонни речовин.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ