Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Закохався у звязкову: сумна історія кохання провідника ОУН на псевдо Дорошенко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Закохався у зв'язкову: сумна історія кохання провідника ОУН на псевдо "Дорошенко"

У жовтні 1950 р. загинув обласний провідник ОУН з Долинщини Василь Гошовський на псевдо «Дорошенко».
Фото ілюстративне: https://zbruc.eu

В 1944 р. повстанець був призначений керівником ОУН на Болехівщині. Згодом всю родину «Дорошенка» було вивезено до Казахської РСР . У1949 р. Василь Гошовський став обласним провідником ОУН та спорудив надійну криївку в урочищі Бовкоти під Слободою, в якій могло вміститися до 15 осіб.

Зі спогадів наших респондентів у житті «Дорошенка» була сумна історія кохання. Перебуваючи в рідних Станківцях він закохався у свою зв’язкову Стефанію Покришку. Як оповідає двоюрідний брат «Дорошенка» Ярослав Гошовський - «То була його наречена дівчина, він мав намір з нею женитися».

Але боротьба в УПА ставала все небезпечнішою і щоб вберегти кохану Василь Гошовський вирішив розійтися з дівчиною. Через деякий час Стефанія заручилася з іншим хлопцем. «Вона віддалася в Церківну і на весілля якраз «Дорошенко» приходив туда до них. Прийшов, поздоровив її і з хлопцями пішов у ліс».

«Дорошенку» з побратимами довелося покинути рідне село. А у 1950 р. військові оточили криївку в урочищі Бовкоти під Слободою, де перебувало 12 підпільників разом з Василем Гошовським. Всім упівцям крім «Дорошенка» вдалося врятуватися, а сам провідник залишився, щоб знищити важливі документи та загинув. Стефанія Покришка, прожила ще три роки та померла під час пологів.

На світлині член референтури Калуського окружного проводу та його друкарка.

Джерело: Локальна історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ