Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Закон „Про інформацію” справді потребує удосконалення – Сергій Таран

„Безперечно, існуючий закон „Про інформацію” потребує удосконалення у певних своїх частинах”, – повідомив „Гал-info” директор Міжнародного інституту демократії, політолог-міжнародник Сергій Таран.
За його словами, удосконалення потребують такі норми існуючого закону, які зокрема стосуються прозорості власників ЗМІ, а також права доступу до інформації про діяльність державних органів влади.
„Прозорості потребує механізм фінансування ЗМІ, адже власне він виявляє справжніх власників засобу масової інформації. Власне, власник ЗМІ може бути формальним, проте потоки фінансування можуть бути зовсім іншими. Тому потрібно внести багато поправок щодо основ ведення в Україні, якщо хочете, інформаційного бізнесу”, – сказав Сергій Таран.
Політолог також переконаний, що потрібне реальне удосконалення пункту щодо відповідальності за інформацію. „Варто дуже чітко встановити відповідальність за джерела інформації і відповідно гарантії на право отримання інформації від органів державної влади. Проте хочу сказати відому фразу, що найбільшою проблемою будь-якого закону є те, що не всі наявні положення виконуються”, – зазначив Сергій Таран.  
Нагадаємо, до 1 березня 2007 року Міністерство юстиції планує завершити узагальнення пропозицій, що надійшли від громадськості, та подати на розгляд Кабінету Міністрів України нову редакцію проекту Закону „Про внесення змін до Закону України „Про інформацію”.
 За словами урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Юрія Зайцева, законопроект покликаний врегулювати режим втручання держави у інформаційні правовідносини – право на збирання, поширення інформації тощо.
Законопроектом встановлено обов’язок суб’єктів владних повноважень надавати інформацію. Регулювання відносин, пов’язаних із доступом фізичних осіб до інформації про себе, узгоджено із відповідними рекомендаціями Ради Європи та Законом України „Про захист персональних даних”, прийнятим Верховною Радою України 9 січня 2007 року. Інформацією з обмеженим доступом визнається інформація, доступ до якої обмежується суб’єктами владних повноважень відповідно до законів, або іншими суб’єктами на свій розсуд. Крім того, проектом введено категорію „службової таємниці”, до якої відносяться відомості, які не віднесено до державної таємниці, доступ до якої обмежується відповідно до закону суб’єктами владних повноважень. Оскільки конфіденційною інформацією, згідно з проектом, можуть володіти лише фізичні особи, юридичні особи, об’єднання громадян та релігійні організації, зазначене позбавить можливостей суб’єктів владних повноважень обмежувати доступ до інформації. Важливим є положення проекту, згідно з яким поширення соціологічної інформації має супроводжуватись даними чи відомостями про методи її створення, обсяг яких визначається законом. Зазначене має сприяти прозорості відомостей про ставлення соціальних груп до суспільних подій та явищ, процесів, фактів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ