Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Закон про коаліцію окремими депутатами набув чинності

Закон про внесення змін у регламент Верховної Ради, який дозволяє входити в коаліцію не лише фракціям, але й окремим депутатам, набув чинності.  Його текст опубліковано в четвер в офіційних виданнях – парламентській газеті "Голос України" та виданні Кабінету Міністрів "Урядовий кур’єр".

Як відомо, цей закон Верховна Рада ухвалила у вівторок, 9 березня. За нього проголосували 235 депутатів із 417 зареєстрованих у сесійній залі.

Згідно з законом, коаліція формується протягом місяця від дня відкриття першого засідання новообраного парламенту чи протягом місяця від дня припинення діяльності попередньої коаліції.

Коаліція формується після проведення фракціями консультацій.

За результатами цих консультацій укладається коаліційна угода з особистими підписами голів відповідних фракцій або за рішенням фракції з підписом одного із заступників голови фракції.

Відповідно до закону, до коаліційної угоди додається список депутатів, які сформували коаліцію, з особистими підписами депутатів.

Такий список є невід'ємною частиною коаліційної угоди.

Коаліція вважається сформованою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні на підставі поданих в апарат Верховної Ради документів.

Повідомлення про формування коаліції, коаліційна угода й персональний склад коаліції публікуються в газеті "Голос України" не пізніше ніж через 4 дні після офіційного оголошення на пленарному засіданні про її формування.

Раніше коаліцію в парламенті могли створювати лише фракції. У вересні 2008 року Конституційний Суд навіть дав відповідне тлумачення коаліції як об'єднання фракцій, до складу яких входить не менше 226 депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ